×
WomanOnly

Majoránka a její léčivé a magické účinky

Majoránka
Zdroj: Depositphotos

Majoránka patří mezi oblíbené koření, které známe z bramboráků, houbových polévek a gulášů. Kromě toho, že krásně voní a skvěle chutná, patří i mezi léčivé rostliny a naši předkové ji využívali také jako bylinu s magickými účinky. Co všechno o majoránce víme a jaké má léčivé vlastnosti?

Pěstování majoránky

Majoránka pochází ze Středomoří a Přední Asie, ale dnes si ji na zahrádce, nebo v květináči, může vypěstovat každý, a to kdekoliv. Patří mezi hluchavkovité rostliny a bezpečně ji poznáte podle typické výrazné vůně lístků po rozemnutí prsty. Je vysoká asi 30 – 40 cm, kvete bílými nebo růžovými kvítky. Ráda roste na suchých a slunečných místech. Bez slunce tolik nevoní a dobře se jí nedaří. Hodí se i na skalky.

Majoránka patří mezi letničky (nebo dvouletky), proto je potřeba sadit ji každý rok znovu. Kvete od června do srpna, kdy se také sbírá a suší její kvetoucí nať. Stříhání majoránky je vhodné provádět průběžně, sbírá se za suchého a slunečného počasí.

Recepty na bramboráky. Zkuste tradiční recept nebo variantu z cukety či s vločkami

Použití majoránky

Majoránka se používá v kuchyni, a to do mnoha bramborových a masitých jídel. Hodí se do guláše, bramborových a houbových polévek, bramboráků, pečeného masa, omáček, luštěninových jídel, uzenin i paštik. Majoránku je vhodné přidat až na konec vaření nebo pečení. Nejenom že krásně voní a dodává jídlu tu správnou chuť, ale také zlepšuje stravitelnost těžších jídel a podporuje trávení. Majoránka se i skvěle hodí v kombinaci s česnekem.

Účinky majoránky

Majoránka patří mezi léčivé rostliny a může se pyšnit mnoha léčivými účinky. Obsahuje hodně silic, tříslovin a hořčin. Má protizánětlivé účinky, působí proti kašli a na odhlenění, při astmatu, také proti migréně a bolestem hlavy. Podporuje trávení, mírní křeče žaludku a břicha, také menstruační křeče, účinkuje proti kolikám a dezinfikuje trávicí trakt. Je mírně močopudná, pomáhá i při revmatismu a bolestech kloubů. Hodí se i při nervových a neurologických chorobách, celkově uklidňuje a působí příznivě na psychiku, pomáhá též při nespavosti.

Majoránka se využívá jako koření v jídle – sušená nať. Z té si ale můžete uvařit také čaj, anebo svařit majoránku v mléce. Tento způsob používaly už naše prababičky. Majoránka se může i macerovat v oleji, výsledným produktem lze mazat bolavé klouby a namožené svaly. Dá se také připravit majoránková mast na rány. Majoránku můžete i svařit ve víně.

Majoránkový olej v silnější koncentraci se využívá v aromaterapii, například při nachlazení, při migrénách a bolestech hlavy.

Česnečka. Skvělé recepty na silný česnekový vývar nejen po flámu!

Majoránka – kontraindikace

Majoránka se nedoporučuje užívat ve větším množství, protože působí pak omamně. Rovněž není vhodná pro těhotné a kojící ženy.

Majoránka a její magické účinky

Majoránka se používala jako bylina přivolávající lásku. Má vysoce ochranné účinky, je zasvěcena panně Marii a využívá se hlavně v milostné magii. Ze sušené majoránky se dělaly kytice a svatební věnce.

Využití majoránky podle Mathioliho

Renesanční lékař a botanik Mathioli ve svém známém herbáři majoránku doporučuje na vlhkost a zahlenění, kašel, rýmu a ucpané dutiny, proti bolesti hlavy, na vyvolání menstruace, při bolestech kloubů, na různé duševní a nervové problémy, na žaludek, při epilepsii, proti křečím, mrtvici, při ztrátě řeči, při třesu rukou a závratích hlavy. Teplá šťáva z majoránky se má vkapávat do uší na posílení sluchu a při hučení v uších. Majoránka je prý také dobrá na mytí hlavy, kdy pomáhá na různé mozkové a neurologické potíže, také je dobrá na otoky a zatvrdliny. Nejlépe ji doporučuje pít svařenou v bílém víně.

Saturejka: Zázračná bylinka podpoří vaše trávení

Majoránka – odvar

1 čajovou lžičku sušené majoránky přelijeme ½ l vroucí vody a necháme ve velkém hrnku louhovat. Poté scedíme a popíjíme po doušcích.

Olej z majoránky

Zavařovací sklenici napěchujeme majoránkou, zalijeme olivovým nebo slunečnicovým olejem, uzavřeme a necháme 14 dní stát na slunci. Občas protřepeme. Poté slijeme přes plátno a uchováme v tmavé uzavřené sklenici.

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*