Menu
WomanOnly
Apetit

Recepty na bramboráky. Zkuste tradiční recept nebo variantu z cukety či s vločkami

Do typicky české kuchyně bramboráky neodmyslitelně patří. Můžete si je připravit v několika různých variantách a kombinacích.

Původní bramborák bez tuku

Bramboráky nepatří mezi ryze česká jídla. Řadí se mezi tradiční pokrmy nejen slovanské, ale i germánské kuchyně. Dříve se připravoval bramborák bez vajec jen s minimem mouky. Místo toho se do něj přimíchávala cibule a kousek slaniny. Řídká kašovitá směs se pak lila do vymazané nádoby a zprudka pekla v troubě. Bramborák se podával ještě teplý v kombinaci s mlékem. Až později se do těsta začaly přidávat vejce a placky se pekly na plotně.

Jak uvařit brambory? Připravte je každý den trochu jinak

Příprava bramboráku dnes

Bramboráky, v krajové mluvě cmunda, hňup, kostrbáč, vošouch, toč, prskanec, sejkory, kramfleky, jenerálky nebo baštýřové, patří mezi oblíbenou pochoutku Čechů i Moravanů. Základem bramboráku jsou jemně nastrouhané syrové brambory. Směs na bramboráky obsahuje dále mouku, vejce, česnek, sůl a majoránku. Někdo k bramboráku přidává také pepř, cibuli a mléko, případně další suroviny.

Těsto na bramboráky se tvaruje do placek a smaží na oleji nebo sádle. Pokud vám však vadí smažená jídla a chcete si připravit zdravější verzi, můžete upéct bramboráky v troubě. Podávají se buď samotné, nebo s uzeným masem, kysaným zelím či se škvarky. Výjimkou není ani sladká verze bramboráku, kterou mají rády především děti.

Křupavé bramboráky s domácími škvarky

Ingredience:

  • 600 g oškrábaných syrových brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g sekaných škvarků
  • 10 ml mléka
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • sádlo

Postup:

  1. Brambory nastrouhejte najemno, vymačkejte z nich vodu a slijte ji.
  2. Přidejte mléko, mouku, prolisovaný česnek, vejce a koření.
  3. Promíchejte, přidejte škvarky a pořádně prohněťte.
  4. Bramboráky usmažte na sádle dozlatova.

Recept na cuketové placky. Vykouzlete vynikající oběd bez masa

Bramboráky se zelím

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 500 g kysaného zelí (nikoliv sterilovaného)
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 5 stroužků česneku
  • mléko
  • olej
  • drcený pepř
  • majoránka
  • kmín
  • sůl

Postup:

  1. Ze zelí slijte šťávu a pokrájejte ho na co nejmenší kousky.
  2. Česnek oloupejte a utřete se špetkou soli.
  3. Brambory oškrábejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  4. Brambory, zelí a česnek vložte do velké mísy. Přidejte mléko, mouku, vejce, koření a trochu soli. Vše pořádně promíchejte, aby vzniklo klasické těsto na bramboráky. Pokud je těsto moc husté, přidejte trochu mléka.
  5. Na pánev nalijte větší množství oleje a bramboráky se zelím smažte z obou stran do zlatova.

Cuketové bramboráky

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 500 g cukety
  • 1 vejce
  • 2 lžíce majoránky
  • 6 stroužků prolisovaného česneku
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého pepře
  • 100 g strouhanky
  • rostlinný olej na smažení

Postup:

  1. Brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo do větší mísy.
  2. Cuketu podélně rozpulte a vydlabejte semínka z jejího středu. Poté cuketu nahrubo nastrouhejte k bramborám.
  3. Směs osolte a nechte pár minut odstát. Všechnu přebytečnou vodu pak slijte.
  4. Přidejte vejce, majoránku, česnek, sůl a pepř.
  5. Nakonec postupně přidávejte strouhanku. Její množství záleží na konzistenci těsta. Směs by měla být spíš hutná a pevná než tekutá.
  6. Na pánev nalijte olej, rozpalte ho a naběračkou vylévejte těsto tak, aby vznikly tenké bramboráky (cca 1 cm vysoké). Placky opékejte po obou stranách dozlatova a dokřupava.

Jak upéct brambory v troubě na 4 způsoby a ze správných brambor

Zdravé bramboráky z ovesných vloček

Ingredience:

  • 450 g syrových brambor
  • 50 g špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu a přidejte k nim vejce, vločku, mouku a koření. Vše promíchejte a spojte v bramborové těsto.
  3. S pomocí lžíce rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem bramboráčky.
  4. Pečte na 200 stupňů cca 20 minut.
  5. Upečené bramboráky podávejte s masem, zeleninovou směsí nebo třeba oblíbenou pomazánkou.

Bramboráky s masovou směsí

Ingredience na masovou směs:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1/3 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 3 lžíce kečupu
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • petrželka

Ingredience na bramboráky:

  • 3 středně velké syrové brambory
  • 5 stroužků česneku
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • mléko
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Postup:

  1. Maso nakrájejte na malé kostičky, okořeňte a nechte chvíli marinovat.
  2. Mezitím nakrájejte na kostičky cibuli a orestujte ji na pánvi.
  3. Poté přidejte maso a pokrájené papriky, a krátce společně orestujte.
  4. Ke směsi přidejte kečup, hořčici, prolisovaný česnek, nakrájený pórek a nadrobno nasekanou chilli papričku.
  5. Lehce podlijte a směs duste.
  6. Zatímco se směs dusí, oloupejte a nastrouhejte brambory. Slijte přebytečnou vodu, přidejte prolisovaný česnek, vejce, koření, strouhanku a mléko.
  7. Jakmile vznikne husté těsto, smažte na pánvi v oleji větší bramborákové placky.
  8. Ke změklé masové směsi přidejte petrželku, podle potřeby dochuťte a podávejte na bramboráku.

Pečené bramboráky bez mouky

Ingredience:

  • 6 středně velkých brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • hrst polenty
  • sůl
  • majoránka
  • podle potřeby olej

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte.
  3. Z brambor vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte k nim česnek, vejce, sůl, hrst polenty a rozemnutou majoránku. Směs dobře promíchejte.
  4. Plech vymažte olejem a vytvořte na něm menší nebo středně velké placky.
  5. Bramboráky pečte cca 20 minut na 200 stupňů na dolní i horní ohřev s ventilátorem.
  6. Pečené bramboráky bez mouky podávejte jako přílohu nebo jen tak.

Sladké bramboráky se zakysanou smetanou a džemem

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • mléko dle potřeby
  • zakysaná smetana
  • jahodový džem

Postup:

  1. Brambory oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s vejcem, moukou, solí a trochou mléka do hustoty bramborákového těsta.
  2. Z těsta pečte placičky o velikosti lívanců z obou stran.
  3. Podávejte ještě teplé se zakysanou smetanou a džemem.

Recept na bramborové placky z vařených brambor. Zkuste tradiční lokše

Bramboráky s jablky a medem

Ingredience:

  • 2 kg brambor
  • 1 kg jablek
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce medu
  • olej na smažení

Postup:

  1. Oloupané brambory i jablka nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Promíchejte, přidejte žloutky, vytvarujte placky a usmažte na oleji.
  3. Odsajte přebytečný tuk ubrouskem a hotové bramboráčky přelijte na talíři medem.

 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Recepty na bramboráky. Zkuste tradiční recept nebo variantu z cukety či s vločkami