Menu
WomanOnly
Bezmasá jídla Snadné

Recept na bramborové placky z vařených brambor. Zkuste tradiční lokše

Kristýna Motlová

Kristýna Motlová

Doba přípravy: 60 min

Bramborové placky jsou majstrštyk našich babiček. To ale neznamená, že byste se do nich nemohly pustit i vy. Babičky se jistě podělí o pár tajných tipů, jak je přivést k dokonalosti.

Existuje řada způsobů, jak připravit bramborové placky. Jedna z variant je z vařených brambor. Kromě nich budeme potřebovat pouze mouku a sůl. Takové placky jsou známé také jako lokše, které jsou typické pro oblast jižní Moravy a Slovenska.

Využití těchto placek je mnoho. Můžete si je dát jen tak s nastrouhanými jablky a tvarohem či povidly, podobně ve slané verzi se zelím a uzeninou, které můžete přidat rovnou do placek ještě před smažením. Lokše lze také přikusovat k polévce nebo je využít jako přílohu třeba ke guláši.

Recepty na bramboráky. Zkuste tradiční recept nebo variantu z cukety či s vločkami

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Brambory ve slupce dáme vařit do osolené vody. Lepší je to udělat už den předem, ale nutné to není.
  2. Uvařené brambory necháme vychladnout, poté je zbavíme slupky a nastrouháme nahrubo. Osolíme, vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Nesmí lepit a musí být tvárné.
  3. Nyní máme dvě možnosti. Pokud chceme připravit tradiční lokše, uděláme z těsta váleček, nakrájíme ho na menší kousky a z každého vyválíme velkou tenkou placku podobnou palačince. Pokud máme radši placky menší, odebereme z těsta vždy jen kousek, který vyválíme, ale ne úplně natenko.
  4. Placky smažíme tradičně na kamnech, klidně ale na pánvi. Můžeme je smažit jak nasucho, tak i na oleji. Tip: Pokud nám placky zbydou, můžeme je nakrájet na proužky a podávat s domácím vývarem jako zavářku.

Ohodnoťte tento recept:
4,1
Právě čtete

Recept na bramborové placky z vařených brambor. Zkuste tradiční lokše