Saturejka: Zázračná bylinka podpoří vaše trávení
Šárka Jirchářová
28. 3. 2019
Oblíbené aromatické koření skvěle dochutí pečené maso, těstoviny i polévky. Díky blahodárným účinkům na naše tělo navíc pomáhá v boji se zdravotními potížemi.
Saturejka jako neodmyslitelná součást naší kuchyně
Saturejka obecně je využívaná jako oblíbený druh koření. Je nenahraditelná v balkánské kuchyni i u nás a používá se k přípravě mletých a pečených mas, zapékané zeleniny, luštěninových pokrmů, polévek a pomazánek. Saturejka, rozmarýn, tymián, oregano a další zelené bylinky najdou v kuchyni široké využití. Pokud nemáte k dispozici čerstvé lístky, postačí i saturejka sušená. Při správném uskladnění si totiž zachovává své aroma po dlouhou dobu.
Saturejka zahradní vs saturejka horská
Saturejka zahradní – jednoletá bylinka s měkkými našedlými lístky a narůžovělými květy se k nám dostala z východní části Středomoří a Kavkazu.
Saturejka horská – vytrvalý keř s tmavozelenými tuhými listy a květy v bílé nebo levandulové barvě pochází z jihu Evropy, Turecka a severní Afriky.
Chuť obou druhů je velmi podobná, liší se však ve způsobu sklizně. Listy saturejky zahradní odstřihávejte vždy těsně před květem. U saturejky horské můžete lístky sklízet kdykoliv za suchého počasí.
Jak správně sušit bylinky? Kromě půdy můžete k sušení využít i troubu
Saturejka a její vliv na zdraví
- Zlepšuje trávení a zabraňuje nadýmání.
- Zmírňuje lehčí průjmy.
- Podporuje funkci slinivky břišní.
- Má antiseptické účinky a ve střevech působí antiparazitálně.
- Zklidňuje astma.
- Zvyšuje chuť k jídlu.
- Snižuje krevní tlak.
- Urychluje hojení ran.
- Zvyšuje libido u žen i u mužů.
- Posiluje organismus.
Jak saturejku konzumovat?
1) Součást jídla
Díky jejím účinkům na zažívání se hodí do těžších jídel, jako jsou luštěniny, pečená masa, tučné ryby a zelí. Výborná je i v kombinaci s bramborami, cuketou, kapustou a červenou řepou. Jestliže se vyhýbáte slaným jídlům, bude pro vás saturejka vhodná náhrada soli. Zvýrazňuje totiž chuť jídel stejně jako sůl.
2) Čaj
Pokud máte potíže s nadýmáním a nechutenstvím, čaj vám pomůže trávení vrátit do rovnováhy.
3) Kloktadlo
Při angíně vám odvar ze saturejky pomůže k rychlejšímu uzdravení a utišení bolesti.
Recept na čaj ze saturejky: 1 lžičku sušené saturejky přelijte šálkem vody, krátce povařte a nechte 10 minut odstát. Pijte nejvýše 3 šálky denně před jídlem. Větší množství by mohlo naopak způsobit žaludeční nevolnosti.
Saturejku kombinujte i s dalšími bylinkami
Pokud rádi v kuchyni kouzlíte s kořením a bylinkami, nebojte se kombinací saturejka oregano, saturejka s bazalkou a také kombinace s česnekem, levandulí, majoránkou, bobkovým listem, mátou, rozmarýnem, tymiánem a petrželkou. Saturejka je běžně součástí provensálského koření, kterému dodává specifickou chuť.
Saturejku vypěstujete i v bytě
Bylinku můžete sehnat již vzrostlou v květináči, nebo si ji vypěstovat sami. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, budete potřebovat semena saturejka, které seženete v každém zahradnictví a v předjaří i ve větších supermarketech.
Jak vypěstovat saturejku ze semen?
- Pro sázení si připravte jemný substrát a pařeniště. Bohatě stačí plastové s průhledným krytem, které se bez potíží vejde na okenní parapet.
- Semínka nasypte na povrch substrátu, lehce je přimáčkněte, navlhčete pomocí rozprašovače a lehce zasypte dalším substrátem. Substrát opět lehce přitlačte.
- Rozprašovačem navlhčujte 2x denně a čekejte až začnou semena klíčit. K tomu by mělo dojít zhruba po 2 týdnech.
- Substrát udržujte stále vlhký, aby klíčící rostlinky neuschly. Dokud nejsou moc vysoké, přikrývejte je víkem z pařeniště, aby byl substrát stále vlhký.
- Vyhněte se hnojení, saturejka hnojiva špatně snáší.
- Rostliny rostou velmi rychle. Jakmile dostatečně povyrostou, můžete je začít jednotit. 3 – 4 nejsilnější rostlinky přesaďte do květináče. Nejlépe uděláte, když k tomu použijete kompostovanou zeminu s trochou písku.
- Rostlinku nepřelévejte vodou a nechte ji u okna, aby měla dostatek světla. Pravidelně saturejku zastřihávejte, aby si udržela hezký tvar a rostla nejen do výšky, ale i do šířky. Odstříhnuté části rostlinky můžete buď rovnou použít v kuchyni, nebo je nasušit do zásoby.