×
WomanOnly

Domácí provensálské koření: Recept, který vás přenese do Středomoří

Provensálské koření
Zdroj: Shutterstock

Provensálská směs koření se dnes dá koupit v každém obchodě s potravinami. Často však platí, že domácí je lepší, a u bylinek je to určitě pravda. Při vlastní výrobě budete moci upravit poměry jednotlivých ingrediencí podle vlastního vkusu. Hlavně vás však chceme inspirovat, abyste si některé bylinky zkusili sami vypěstovat. Dokáží totiž více než ochutit jídlo.

Jak napovídá název „provensálské koření”, původ této směsi je ve Francii

Provensálské koření není chráněná lokální značka jako třeba štramberské uši či šunka z iberských prasat. Důležité je, že provensálské koření obsahuje samé takové bylinky, které v onom jihofrancouzském regionu rostou. Vypěstované mohou být i jinde a složení má u různých prodejců různé poměry jednotlivých složek.

Původní název zní Herbes de Provence a používá se také v anglicky i jinak mluvících zemích. Komerční pojem se z tohoto pojmu stal až teprve v 70. letech, kdy se začala prodávat hotová směs. Původně šlo prostě o to, že provensálská kuchyně odedávna využívala lokální rostliny k ochucení pokrmů.

Obvyklý základ provensálského koření – složení většiny variant

V základu obsahuje provensálské koření (poměr není daný) bazalku, saturejku, oregano, tymián, rozmarýn, majoránku, někdy též estragon a šalvěj. Ne vždy jsou přítomny všechny tyto bylinky. U některých značek, hlavně v Americe, najdete ve směsi také levanduli, i když v takových směsích původně používána nebyla.

Pokud vám některá ingredience není sympatická, není tudíž špatně, když ji vynecháte. Každá z bylin však má svou unikátní vůni a dokonce i nějaké ty podpůrné účinky na organismus. Kombinace těchto všech složek je nejen kombinací jejich léčivých sil, ale také vytváří nezaměnitelné aroma jihofrancouzských luk. Chuť provensálského koření si zamilovali strávníci po celé Evropě, a nejen oni.

A jaké že tyto byliny mají léčivé účinky?

Bazalka není jen koření, ale i lék. Jak ji pěstovat a využít?

Bazalka na pleť i proti křečím

Kromě účinku na naše chuťové pohárky má bazalka účinky uvolňující. Není to velmi významná léčivka, určité vlastnosti však na ní vypozorovány byly. Její hlavní výhodou je, že může pomoci proti křečím. S tím souvisí křeče svalů i kašel či stahy ve střevech. Umí prý zároveň uklidnit nervy, ale také mírně zvednout krevní tlak. Osvědčila se také při čištění pleti.

Tymián na kašel a na bolest hlavy

Tymián je běžnější a větší druh mateřídoušky, který známe hlavně jako koření. Nesmíme však opomenout jeho efekty na organismus, ke kterým patří protizánětlivé a uklidňující účinky. Můžeme si jím pomoci od nespavosti, bolesti, zánětů dýchacích cest i pro celkovou podporu imunity.

Mateřídouška a tymián: Jak se v tom vyznat a jaké mají účinky?

Saturejka: Použití v kuchyni má své zdravotní výhody

Saturejka je vzhledem nenápadná, ale silně aromatická bylinka. Jde nejen o chuťově významné koření, ale také o přírodní lék na trávení. Saturejka usnadňuje zažívání a může snížit nadýmavý účinek některých potravin, jako jsou luštěniny a zelí. Kromě toho působí proti zánětům trávicího traktu a potlačuje větry i průjem.

Saturejka: Zázračná bylinka podpoří vaše trávení

Co dokáže oregano? Účinky proti zánětům a bolestem

Oregano je jihoevropská aromatická odrůda naší luční dobromysli. Je to koření i léčivá bylina zároveň. Dokáže usnadnit vykašlávání a jinak pomoci dýchací a oběhové soustavy, a také uklidnit nervy. Díky protizánětlivým účinkům je vhodné při nachlazení, kožních infekcích i problémech s kvasinkami.

Rozmarýn lékařský rozproudí krev

Oproti jiným, výše popsaným bylinkám má rozmarýn účinky spíše aktivizující než uklidňující. Zvyšuje krevní tlak, pomůže rozehřát studená chodidla i uvolnit větry. Osvědčil se také jako močopudná, ale také abortivní bylina. Při přípravě kořenící směsi použijte jen malé množství, aby se účinky nebily s těmi uklidňujícími u jiných bylin. Děláte-li koření pro těhotné ženy, rozmarýn z něj vynechte.

Léčivý rozmarýn a jeho využití. Zkuste olej, víno či repelent!

Není šalvěj jako šalvěj. Které druhy šalvěje léčí a proč šalvěj raději nepít?

Estragon, koření na dobré trávení

Estragonem neboli pelyňkem kozalcem začíná výčet méně běžných ale možných a prospěšných přísad provensálského koření. Použití estragonu se týká jeho natě a plodů, které zvyšují chuť k jídlu. Díky estragonu můžete trochu zrychlit svůj metabolismus, podpořit tvorbu žluči a potlačit nadýmání.

Šalvěj lékařská: Pěstování vám poskytne koření i lék na rýmu

Toto je na vaření trochu zvláštní bylinka. Použijete-li do provensálského koření, směs trochu ztratí na své všestrannosti. I tak ale jde o zajímavý způsob okořenění jídla. Šalvěj známe hlavně jako kloktadlo při bolestech v krku. Také dokáže posílit játra a střeva, potlačovat nadýmání a pomoci při přílišném pocení.

Majoránka a její léčivé a magické účinky

Majoránka na menstruaci a na kašel

Dalším populárním kořením, které může zároveň léčit, je majoránka. Jedná se o blízkou příbuznou oregana s podobnou vůní i podobnými vlastnostmi. U majoránky bývá zdůrazňován hlavně uklidňující a tišící účinek na různé části těla včetně ženských orgánů při bolestivé menstruaci. Také se hodí při kašli a rýmě nebo na zlepšení trávení.

Fenykl – koření a zároveň zelenina s mnoha léčivými účinky

Fenykl je jednou z méně obvyklých přísad provensálského koření. Směsi rozhodně neuškodí si jej odmyslet, přesto se však hodí vědět, v čem všem je užitečný. Dá se konzumovat jako zelenina, jeho semínka slouží jako koření. Díky obsaženým látkám dokáže pomoci od bolesti břicha, od kašle, a také podporuje tvorbu mateřského mléka.

Fenykl jako koření, léčivka i zelenina. Jaké má účinky a jak ho použít?

Levandule nejen do koupele

Víte, jaké má levandule účinky? Ten, kdo ví o levandulových koupelích a polštářcích, si jistě vzpomene, že tato rostlina působí proti stresu, bolestem hlavy i nespavosti. Nejde sice o tradiční přísadu, ale směs dokáže jistě ozvláštnit. Pokud ji máte na zahrádce, jistě se oplatí udělat trochu provensálského koření i s levandulí.

Levandule v zahradě nejen na okrasu. Jak ji pěstovat a zpracovat?

Jak namíchat provensálskou směs

Provensálské koření neberte nutně jako lék ani jako zázračný preventivní doplněk stravy. Je to však celkově nejen voňavá a chutná, ale také zdraví prospěšná směs. Vzhledem k léčivým účinkům samotných bylinek je doporučujeme vypěstovat doma v květináči. Budete je tak mít po ruce i v případě neduhů, proti kterým pomáhají tělu bojovat.

Zjistěte si, jak se bylinky pěstují, a hurá do toho! Ty, které se nepodaří sehnat či úspěšně vypěstovat, můžete koupit v podobě hotového koření. Domácí bylinky natrhejte podle toho, která část se používá jako koření (nejčastěji kvetoucí natě). Poté, co je všechny budete mít nasušené, můžete přejít k výrobě provensálské kořenicí směsi.

Estragon, šalvěj, fenykl a levandule jsou spíše takové příměsi pro gurmány. Začněte těmi ostatními bylinkami, přičemž nejjednodušší bude pro začátek použít rovnoměrný poměr všeho. Saturejky a rozmarýnu však doporučujeme přidat spíš méně. Přísady smíchejte a nadrťte v hmoždíři nebo mlýnku najemno. Koření skladujte v suchu a chladu, nádobu zavírejte, aby nevyčichlo.

Jaké má provensálské koření využití?

Ochuťte provensálským kořením maso, ryby i sýry a zeleninu! Tato směs bylinek je známá hlavně jako výborné koření do grilovaného či pečeného masa. Přidává se před tepelnou úpravou nebo během ní, málokdy až na konec.

Způsobů užití je více než. Koření můžete použít v kombinaci s olejem k potření masa před tepelnou úpravou. Jídlo však provoní i pokud ho zamícháte do polévky nebo omáčky. Grilujete-li bez alobalu, koření můžete nasypat na uhlíky, aby se jeho aroma do masných či jiných výrobků dostala díky kouři.

Kromě zvyklostí jeho rodného regionu používá provensálské koření italská kuchyně i kuchyně jiných středomořských národů. Své místo má tato směs bylin i u nás, kde ji občas používáme na krkovičku, na kuře i na grilovanou zeleninu.

5/5 - (2 votes)

5/5 - (2 votes)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*