×
WomanOnly

Poctivý vegetariánský boršč. Vitamínová bomba, kterou si zamilujete

Boršč
Zdroj: Shutterstock

Boršč je polévka, která má mnoho podob. Nejčastěji se připravuje s hovězím, popřípadě vepřovým masem a vývarem z kostí, nicméně skvěle chutná i v čistě vegetariánské podobě. Jak na výborný vegetariánský boršč, který je do hodiny hotový?

Recept na vegetariánský boršč

Výhodou vegetariánského boršče je, že se připravuje z dobře dostupných surovin. Navíc je díky tomu, že se nevaří z vývaru, mnohem rychleji hotový než klasický boršč s masem. Nemusíte se bát, že by byl mdlý. Kombinace červené řepy, kořenové zeleniny, koření a dalších použitých ingrediencí vytvoří až překvapivě výraznou chuť.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 300 g červené řepy
  • 200 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g brambor
  • 300 g kapusty
  • 3 lžíce pasírovaných rajčat
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 skořicový svitek
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 až 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • smetana ke šlehání k podávání
  • hrst čerstvého kopru k podávání

Postup:

  1. Začneme tím, že si připravíme zeleninu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky, brambory, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky, řapíkatý celer omyjeme a rovněž nakrájíme. Listy kapusty nakrájíme na přibližně centimetr široké proužky, česnek nasekáme nahrubo. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  2. Na olivový olej dáme restovat cibuli a zasypeme ji trochou soli. Až změkne, přidáme mrkev, petržel a řapíkatý celer. Pozvolna restujeme a necháme rozvonět. Nakonec přidáme bobkový list, nové koření, černý pepř, skořici, hřebíček, česnek a zhruba lžičku soli a ještě asi minutu opékáme.
  3. Vmícháme pasírovaná a krájená rajčata. Asi po minutě přilijeme 1,5 litru vody a přidáme řepu, kapustu a asi půl lžičky soli. Přivedeme k varu a přidáme také brambory a sušený tymián.
  4. Když jsou brambory měkké, polévku ochutnáme a v případě potřeby dosolíme či dopepříme. Nakonec dochutíme také jednou či dvěma lžícemi vinného octa.
  5. Podáváme se lžící smetany a nasekaným čerstvým koprem.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*