×
WomanOnly

Příznaky salmonely. Nemoc postihuje desítky tisíc lidí ročně

Salmonela je akutní průjmové bakteriální onemocnění. Téměř vždy se jedná o nemoc z jídla. Nakazit se můžete konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa či vajec, nebo jídla, kde se tyto složky nacházejí, např. majonéza. 

Foto: Šárka Millerová, WomanOnly.cz
Foto: Šárka Millerová, WomanOnly.cz

Salmonela je poměrně časté onemocnění, ročně jí u nás onemocní několik desítek tisíc lidí. Náchylnější k přenosu jsou malé děti a osoby s oslabenou imunitou.

Průjem, horečka, zvracení a bolest hlavy

Mezi základní příznaky patří průjem, je možné že půjdete na záchod až dvacetkrát denně. Průjem doprovází i velké křečovité bolesti břicha. Pravděpodobně budete mít i horečku. U někoho se objeví i zvracení a bolest hlavy. Může se vám motat hlava, což způsobuje dehydratace.

První pomoc

Jako první pomoc použijte živočišné uhlí. Pokud se u vás jedná jen o mírnou formu salmonely, postačí vám klidový režim, hodně pití a již zmíněné uhlí. Nepředpokládám, že byste měla hlad nebo chuť na něco dobrého, ale pro jistotu připomínám dodržování dietní stravy (banány, suchá rýže, mrkev, suchý rohlík).

Problém nastává v okamžiku, kdy je vám na umření, sotva chodíte a na záchodě strávíte celý den. Máte vysokou horečku a zvracíte. V tento okamžik je nejlepší obrátit se na lékaře. Ve zvlášť vážných případech je nařízena i hospitalizace.

Rizika salmonely

Neberte toto onemocnění na lehkou váhu. Ošetřovací doba je sice maximálně 14 dní, ale u někoho salmonela přetrvává ve žlučových cestách. Při zanedbání léčby je možné poškození jater a ledvin.

Prevence

Předcházet nákaze můžete důkladným mytím rukou před jídlem, omýváním zeleniny i masa. Bohužel ne vždy můžeme onemocnění zabránit, ale rozhodně byste se měla vyvarovat konzumaci syrového masa v restauraci. Raději si svůj oblíbený tatarský biftek připravte doma z čerstvého a nezávadného masa.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*