×
WomanOnly

Proč jíst pohanku? Léčí cévy a pomáhá v těhotenství

Proč jíst pohanku

Už od středověku se pohanka považuje za lék. I naše prababičky si dávaly pohankovou kaši, aby si ulevily od křečových žil. Jaké jsou její další výhody? Je jich celá řada.

Pohanka a její složení

Pohanka patří mezi zdravé a dietní potraviny, které velice prospívají našemu organismu. Zrna pohanky jsou totiž lehce stravitelná a velice výživná. Pohanka je bohatá na plnohodnotné bílkoviny podobné bílkovinám živočišným. Je tudíž i skvělou náhradou masa. Pohanka má nízkou kalorickou hodnotu a díky vláknině nás zasytí.

Dalším jejím přínosem jsou tzv. zdravé tuky jako je např. kyselina linolenová, která nám pomáhá odbourávat cholestrerol v krvi. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je však rutin. Rutin je látka, která pomáhá držet naše cévy pružné a pevné. Zároveň díky rutinu lépe vstřebáváme vitamin C, který podporuje náš imunitní systém.

Minerální látky, které v pohance můžeme najít nám pomáhají zbavovat se volných radikálů, podpořit funkci ledvin a také zlepšit naši pleť. Mezi nejdůležitější minerály obsažené v pohance patří draslík, fosfor, měď, železo a vitaminy skupiny B.

Léčivé účinky

Pravidelná konzumace pohanky, alespoň tří porcí denně nám přináší mnohé léčivé účinky na. Mezi ty nejdůležitější patří účinky na cévy. Díky rutinu zlepšíme hemeroidy i křečové žíly. V těhotenství nám pomáhá pro správný vývoj plodu. Zároveň regeneruje jaterní buňky a pomáhá nám v detoxikaci.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*