Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Proč jíst sóju? Dopřejte svému tělu detox

Redakce

Redakce

2. 6. 2014

Doba, kdy sója byla považována pouze za jakési piliny v párku, už pomalu pomíjí. Přesto spousta lidí neví o výhodách, které s sebou tato surovina přináší. Co tedy toto, s oblibou nazývané, falešné maso dokáže?

Existují dva typy lidí, když přijde řeč na sóju. První skupina na ni nedá dopustit, přednostně ji vyhledává a ví, že sója nejenže může skvěle chutnat, ale obsahuje i spousty prospěšných látek pro tělo. Naopak zástupci druhé skupiny berou sóju jako přísadu, která v daném výrobku nemá co dělat. V čem jsou tedy její výhody a proč ji vyhledávat?

Sója by neměla být geneticky modifikovaná

Před zodpovězením těchto otázek je důležité si uvědomit, kterou sóju si vůbec vybrat. Do států Evropské unie se totiž může dovážet i geneticky modifikovaná sója, která ovšem musí být na výrobku označena. V praxi to znamená, že pokud bylo ve výrobku použito necelé jedno procento geneticky modifikované sóji, na obale se tuto informaci musíme jasně dočíst.

Sója obsahuje všechny aminokyseliny

Sója je právem nazývána falešným masem, protože jako jediná z rostlinných potravin obsahuje všechny základní aminokyseliny. Zároveň je bohatým zdrojem bílkovin, jejichž množství nenalezneme v žádné jiné rostlinné surovině. Vzhledem k tomu, že se nejedná o živočišnou potravu, sója neobsahuje cholesterol. Navíc je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají hladinu cholesterolu snižovat.

Snižuje riziko infarktu

Při pravidelné konzumaci sóji bude vaše krev řidší, čímž vám bude lépe proudit přes koronární tepny. Ve výsledku to znamená, že se sníží riziko vzniku koronární trombózy a infarktu. Pokud konzumujete špenát za účelem doplnění železa, vězte, že jste na špatné cestě, protože sója obsahuje železa až šestkrát více.

Sója pomáhá odkyselit tělo

A tím to nekončí, sójové boby jsou bohaté i na vápník. Pro srovnání, sója obsahuje dvakrát více vápníku než mléko. V současné době se těší velkého zájmu odkyselování organismu, protože dnešní způsob života spolu s obvyklým výběrem potravin vede právě k překyselení těla. Na trhu je samozřejmě spousta komerčních výrobků, ale pomocníkem může být i samotná sója, je totiž zásaditá!

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Proč jíst sóju? Dopřejte svému tělu detox