×
WomanOnly

Proč jíst tofu? Nejen dobře chutná, ale prospěje i vašemu tělu

Tofu bývá často označováno jako sýr, ale není to sýr svého druhu, je totiž ryze rostlinného původu! Což zajisté ocení nejen lidé, jenž se snaží vyhýbat živočišným potravinám, ale také ti, kteří rádi zkouší a poznávají nové pochutiny.

tofu-salat

A jak vůbec tofu vzniká?

Sójové boby se ponořením do vody nechají nabobtnat, poté se vše rozmixuje. Propasírováním dojde k oddělení sójového mléka od pevné složky, nazývanou Okara. Ta se k výrobě tofu sice nepoužívá, ovšem své využití si také najde, například jako přísada do pečiva, omáček či pomazánek. Ale zpátky ke vzniklému sójovému mléku, jeho sražením totiž vznikne tofu.

Sójové boby mají svůj původ v Asii, zde také patřily mezi pět posvátných čínských plodin. Na tomto kontinentu označují tofu jako maso bez kostí. Číňané konzumovali sóju a z ní vzniklé tofu již dva tisíce let před naším letopočtem, máme proto nejvyšší čas jí také podlehnout!

Co takhle tofu párky?

Z tofu vzniká celá řada produktů. Nejznámější je bílý blok, vakuově balený. Jedná se o přírodní nedochucovanou variantu, ale za vyzkoušení určitě stojí marinované, kořeněné, bylinkové či uzené varianty. Z tofu se dále vyrábí párky, špekáčky, karbanátky, pomazánky, salámy a mnohé další.

Špekáček se vám sice na ohni tak pěkně neotevře a nezavoní jako klasický. Ale sójový párek v celozrnném rohlíku, jakožto zdravější varianta klasického hot dogu určitě stojí za to!

Tofu je bohatým zdrojem bílkovin i aminokyselin

Tím, že tofu vzniká ze sóji, přebírá tím i její nutriční vlastnosti. Ta je totiž bohatá na bílkoviny, v jiném rostlinném produktu jich tolik nenaleznete. Zároveň obsahuje všechny aminokyseliny, což je jedním z důvodů, proč se využívá jakožto náhražka masa. Dále je vysokým zdrojem železa, vápníku a naopak neobsahuje žádný cholesterol. Díky obsaženým aminokyselinám hladinu cholesterolu dokáže dokonce snižovat.

Tip: Výborný recept na dietní oběd s tofu sýrem najdete zde.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*