×
WomanOnly

Proč nejíst vejce každý den? Nové studie před vejci varují

Zdroj: Shutterstock.com

Vonící míchaná vajíčka se slaninou k snídani si s chutí dá asi každá z nás. Také vajíčková pomazánka či obyčejné vajíčko natvrdo chutná skoro každému. Ovšem s konzumací vajíček bychom to neměli tak moc přehánět. Měla by být spíše doplňkem naší stravy, než jeho každodenní součástí. 

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Vajíčka jsou přírodní zdroj zdraví, anebo ne?

Vajíčka byla dříve považována za velmi zdravou součást jídelníčku. Za války byla velmi ceněnou potravinou a stály se na ně fronty. Blahodárné účinky na organismus ovšem měla asi především proto, že se konzumovala v malé míře, díky jejich nedostatku.

A tak se dnes, kdy je jich přebytek, stávají pro naše tělo spíš strašákem. Obsahují totiž nejen velké množství proteinů a vlákniny, ale i cholesterolu!

Vajíčko, aneb cholesterolová bomba

Vajíčka jsou největším zdrojem cholesterolu z přírodních potravin. Jedno vajíčko obsahuje například více cholesterolu než jeden cheeseburger! Na druhou stranu je pravda, že cholesterol vajíček patří k těm nejzdravějším a ani z daleka nemůže za ucpávání tepen, za to opravdu mohou hamburgery a další pochutiny. Ale proč naše tělo zbytečně zatěžovat odbouráváním cholesterolu, byť zdravého.

Další nedávná americká studie prokázala, že častá konzumace vajíček může být pro naše tělo stejně škodlivá, jako kouření! Vědci totiž zjistili, že se díky nadměrnému pojídání vajíček utváří na krkavicích stejné množství plaku, jako když bychom denně vykouřili několik cigaret! Dávejte si proto pozor na to, kolik vajíček sníte za týden, množství by nemělo překročit 5 kusů!

Nebezpečná Salmonella součástí vajec

Salmonella je jedna z nejnebezpečnějších nemocí, která má původ v potravinách. Je čím dál tím víc rozšířena, ale stále se jí lidé nebojí, a proto se před ní ani nechrání. Proto se u každého vajíčka ujistěte, že je čerstvé a že jste ho dostatečně tepelně zpracovala. Jen pokud projdou vajíčka úpravou za vysoké teploty, zajistíte, že je bakterie Salmonelly zničena.

Denní konzumace vajíček je nebezpečná!

Harvardská studie Phisicians Health dokázala velmi znepokojující věc. Pokud člověk konzumuje vajíčka každý den, vyskytuje se u něj významně vyšší procento pravděpodobnosti úmrtí v nízkém věku! Vajíčka nezpůsobují jednu určitou nemoc, ale zvyšují pravděpodobnost nákazy nejrůznějšími chorobami.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*