×
WomanOnly

Recept na Bombardino. Oblíbený italský nápoj, který zahřeje

Recept na bombardino
Zdroj: Shutterstock

Teplý alkoholický nápoj Bombardino možná znáte z italských, francouzských či rakouských horských středisek. Patříte mezi ty, kteří si ho okamžitě oblíbili? Pak vás jistě potěší, že příprava Bombardina není vůbec složitá a podle níže zmíněného receptu si ho bez problému uděláte i doma. Jak se Bombardino připravuje a jak ho správně podávat?

Nápoj do chladných zimních dní

Bombardino se připravuje z vaječného likéru (ideální je italský likér typu zabaione), mléka a brandy, v některých variantách nechybí ani káva. Tradičně se podává se šlehačkou.

Nápoj vznikl roku 1972 v Livignu, konkrétně v provincii Sondrio na lyžařské chatě Mottolino, kde jej jako první konzumovali lyžařští instruktoři, aby se zahřáli mezi kurzy. Původně byla základem Bombardina káva espresso. Vaječný likér (používaly se tradiční italské značky jako Vov či Zabov), který se našlehal a ohřál párou, hrál až druhou roli. Nakonec se nápoj dochutil kapkou brandy a ozdobil šlehačkou, která měla zabránit rychlému odpařování alkoholu.

Nikoho, kdo Bombardino alespoň jednou ochutnal, pravděpodobně nepřekvapí, že obliba tohoto nápoje rychle narůstala. Postupně se rozšířil do dalších oblastí italských alp a poté také do Francie a Rakouska.

Postupem času se vyvinuly různé varianty Bombardina:

  • Calimero – skládá se z kávy a vaječného likéru, nepřidává se brandy ani jiný destilát. Zdobí se šlehačkou a kakaem.
  • Pirata – připravuje se z vaječného likéru a karibského rumu. Navrchu nechybí šlehačka.
  • Scozzese – místo brandy se přidává whisky, zdobí se šlehačkou.

Do jakékoliv varianty Bombardina lze pro zjemnění přidat mléko nebo smetanu, která však bývá obsažena již v samotném vaječném likéru.

Jak Bombardino připravit?

V moderních receptech na Bombardino často chybí káva, která původně představovala základ tohoto nápoje. Nyní je za hlavní ingredienci považován vaječný likér a z kávy se již připravuje spíše jen Bombardino Calimero. Zato se běžně přidává mléko, které nápoj krásně zjemní.

Ingredience:

  • 80 ml vaječného likéru
  • 40 ml mléka
  • 40 ml whisky / brandy
  • smetana ke šlehání

Postup:

  1. Vaječný likér zahřejme spolu s mlékem a vybraným druhem destilátu. Dáváme při tom pozor, abychom nepřekročili teplotu 80 °C – tekutina se nesmí vařit.
  2. Směs nalijeme do hrníčků, ozdobíme ušlehanou šlehačkou a můžeme podávat.

Počet porcí: 1
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut

Jak Bombardino podávat?

Bombardino se podává teplé, obvykle v průhledných hrnkách na stopce, aby vynikla jeho žlutá barva. Hrnek bývá doplněn podšálkem a lžičkou. Nikdy nechybí šlehačková čepička, kterou lze pro efekt poprášit kakaem. V některých podnicích může být Bombardino podáváno například s ruličkou skořice či širokým brčkem.

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*