×
WomanOnly

Recept na borůvkové knedlíky, po kterých se budou všichni olizovat

borůvkové knedlíky

Borůvky nejen výborně chutnají, ale mají třeba i protistresové účinky. Dobrou náladu dostanete i když si z nich uděláte k obědu borůvkové knedlíky. My vám přinášíme hned tři recepty, jak je snadno uvařit. Celá rodina vás bude jistě vynášet až do nebe.

Borůvky obsahují mnoho tělu prospěšných látek, mezi nimi i antioxidanty, vitaminy a důležité makroprvky jako je hořčík, draslík, mangan či železo. Navíc zlepšují imunitu a skvěle se hodí i do dietního jídelníčku. To už sice u knedlíků tolik neplatí, ale zase si na nich skvěle pochutnáte.

Recept na kynuté borůvkové knedlíky

  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 220 ml vlažného mléka
  • 1/2 lžičky cukru na kvásek
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • borůvky

Z vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. V míse mezitím smícháme prosátou mouku, sůl, vejce a přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme polotuhé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Když je kypré, lesklé a pružné, můžeme začít vytvářet knedlíky.

Čtěte také: Recept na borůvkový koláč

Těsto rozdělíme na stejně velké dílky a rozválíme na pomoučněném vále na kulaté placičky. Na střed každé dáme lžíci borůvek a asi půl lžičky cukru, knedlík dobře zabalíme a necháme kynout.

Vaříme je v mírně osolené vodě asi 10 minut. Ihned po uvaření je propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby mohla vyprachat pára a knedlíky se nesrazili.

Tip: Knedlíky můžeme posypat moučkovým cukrem a nastrouhaným perníkem a přelít rozpuštěným máslem. Podle chuti můžete přidat ještě slazený tvaroh nebo šlehačku.

Borůvkové knedlíky líné hospodyně

Pokud nemáte čas nebo náladu balit jednotlivé knedlíky, máme pro vás jednodušší variantu. Připravte si stejné těsto, jako v předchozím receptu, pak ho ale nevyválejte. Jen vytvořte stejně velké knedlíky bez náplně. Když je uvaříte, mírně je potrhejte vidličkou. Vyprchá z nich pára a navíc po nich nebude stýkat omáčka.

Knedlíky pak jednoduše polijte borůvkovým žahourem. Recept na něj najdete zde.

Borůvkové knedlíky z tvarohového těsta

  • 90 dkg hrubé mouky
  • 30 dkg měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 80 g másla
  • 1/2 l mléka
  • borůvky
  • špetka soli

V míse utřeme 30 dkg másla se solí, po částech přidáváme a zatřeme tvaroh , vejce a pak střídavě mléko a mouku.

Čtěte také: Recept na borůvkové muffiny

Vláčné těsto lehce vyválíme v placku, kterou nakrájíme na pruhy a následně na čtverce. Do každého čtverečku dáme lžíci borůvek a trochu cukru.

Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme 6 až 8 minut. Když vyplavou na hladinu, zkusíme jeden překrojit, zda není uvnitř ještě syrový. Další várku už vaříme stejnou dobu jako tu první a nemusíme další knedlík překrajovat.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*