Borůvkový žahour, tedy sladká borůvková omáčka potěší nejednoho malého i velkého strávníka. Přitom recept na něj je opravdu snadný. Zkuste to podle toho našeho a budete už navždy za hospodyňku číslo jedna.
Borůvkový žahour neboli borůvková omáčka je výborná třeba na lívance, neplněné kynuté knedlíky nebo vdolky. Podávat ji můžete teplou i studenou, což je její velká výhoda.
Recept na tradiční borůvkový žahour
Postup přípravy
- Borůvky propereme ve vodě, očistíme od lístků a šťopek a zalijeme polovinou mléka či smetany.
- Pak přidáme máslo a cukr a všechno spolu povaříme.
- Ve zbylé tekutině rozmícháme moučku a zahustíme jí borůvky.
Tip: Můžete přidat špetku skořice nebo citronové kůry pro zajímavější chuť
Recept na domácí bavorské vdolky. Ocení je nejen ti nejmenší
Recept na borůvkový žahour s pudinkem
- 3/4 l borůvek
- 100 g cukru krupice
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce pudinkového prášku
- 25 g másla
Všechno smícháme v kastrůlku, přivedeme k varu a rozvaříme. Žahour bude mít trošku vláčnější konzistenci a skvěle se hodí třeba na neplněné kynuté knedlíky.
Tip: Borůvkový žahour můžeme také zavařit a schovat na zimní měsíce. Stačí ještě horký žahour naplnit do sklenic a asi 20 až 30 minut zavařovat při 180 °C.