Menu
WomanOnly
Recepty na sladké Střední

Recept na domácí koblihy. Po ochutnání už nebudete chtít jiné

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 2 hod

Obdobu dnešních koblih znali údajně už staří Egypťané, k nám se však tato smažená pochoutka dostala až mnohem později. Původně byla spojená s masopustními oslavami, nicméně dnes lze koblihy s různými druhy náplní koupit během celého roku, a to v každé pekárně i supermarketu. Patříte mezi příznivce tradičních koblížků? V tom případě si je zkuste pro změnu usmažit doma. Uvidíte, že po jejich ochutnání už nebudete chtít jiné.

Domácí koblihy krok za krokem

Koblihy se připravují z kynutého těsta, které můžete udělat dvojím způsobem. Buď použijete klasické čerstvé droždí, nebo instantní droždí v prášku. Pokud zvolíte první možnost, musíte lehce ohřát mléko. Všechny ostatní suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Při použití práškového droždí tak pečliví být nemusíte. Jednoduše ho smísíte s moukou a vmícháte ostatní ingredience.

Jakmile těsto vykyne, vyválejte ho na placku tlustou asi 1 cm a tu pak rozdělte na dvě poloviny. Na jednu polovinu dejte lžičkou kopečky marmelády či jiné náplně, překryjte ji druhou polovinou a pomocí kruhového tvořítka nebo sklenice kolem jednotlivých kopečků vykrájejte kolečka. Ačkoliv se ve známé pohádce praví „Já koblížek, koblížek na másle smažený,“ je snazší (a ekonomičtější) koblihy smažit v oleji. Připravte si ho dostatek, koblihy v tuku musí plavat.

Pokud jde o náplň, můžete použít v podstatě jakoukoliv marmeládu. Zvlášť dobře bude chutnat marmeláda pikantnější, například rybízová nebo meruňková. Další možností je koblihy naplnit pudinkem nebo čokoládovou pomazánkou, popřípadě je nechat bez náplně a po usmažení je polít čokoládovou či jinou polevou. Koblihy můžete plnit jak před smažením (viz postup zmíněný výše), tak po něm. Při plnění hotových koblih se vyhnete riziku, že náplň při smažení vyteče.

Recept na domácí koblihy

Ale teď už si pojďme představit samotný recept. Domácí koblihy budeme plnit meruňkovou marmeládou, vy však klidně popusťte uzdu své fantazii, nebo se inspirujte tipy výše. Droždí použijeme instantní, protože s ním v podstatě nehrozí, že by těsto nevykynulo.

Suroviny

20 porcí

Postup přípravy

  1. Do velké mísy prosejeme mouku a smícháme ji s droždím a špetkou soli. Přidáme cukr, žloutky, mléko, rozpuštěné máslo a rum.
  2. Vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem, obvykle to trvá cca 1 hodinu.
  3. Vykynulé těsto vyválíme na pomoučeném válu nebo pracovní desce na placku o tloušťce 1 cm. Těsto rozdělíme na dvě půlky. Na jednu dáme lžící hromádky marmelády a přikryjeme ji druhou polovinou. Poté kolem hromádek vykrajujeme kolečka, která po stranách zmáčkneme, aby marmeláda nevytékala. Další možností je vyválet těsto silné 2 cm, vykrájet koblížky a ty rovnou smažit. K plnění hotových koblih případně použijeme speciální stříkačku na plnění pečiva.
  4. V hrnci rozpálíme olej a na středním plameni osmažíme koblihy dozlatova. Přebytečný olej necháme okapat na ubrousku. Vlažné koblihy pocukrujeme moučkovým cukrem a případně naplníme marmeládou, pokud jsme tak neučinili před smažením.

 

Ohodnoťte tento recept:
3,5
Právě čtete

Recept na domácí koblihy. Po ochutnání už nebudete chtít jiné