Menu
WomanOnly
Krása

Recept na domácí výrobu kastilského tekutého mýdla ve 3 krocích

Adéla Lišková

Adéla Lišková

22. 1. 2020

Kupovaným chemickým mýdlům už odzvonilo! Vyrobte si vlastní přírodní produkt za pár kaček.

Kastilské tekuté mýdlo

Toto mýdlo má velmi jemné, avšak účinné čistící a hydratační účinky. Díky tomu se hodí jako mýdlo či šampon pro děti nebo citlivé osoby. Používá se rovněž jako šampon pro psy. Kastilské tekuté mýdlo se vyrábí z olivového oleje.

Na výrobu budete potřebovat:

• 1400 g olivového oleje
• 280 g hydroxidu draselného
• 850 g destilované vody (případně měkké vody)
• Vodní lázeň
• Tyčový mixér
• Metličku

1. Výroba mýdlové pasty

Základem výroby tekutého mýdla je pasta. Nejprve ve vodní lázni zahřejte olej na 70 stupňů. Zvlášť si připravte destilovanou vodu a do té nasypte hydroxid draselný. Následně vyndejte a nechte vychladnout na 60 stupňů. Poté nalijte do oleje louh s destilovanou vodou za stálého míchání metličkou. Dále míchejte tyčovým mixérem znovu při teplotě 70 stupňů, dokud nedosáhnete hustoty bramborové kaše (to může trvat dvě až tři hodiny).

Poté vraťte směs do vodní lázně a přikryjte poklicí. Voda nad pastou musí mírně vařit. Směs vařte nejméně tři hodiny – po té by měla být hezky průsvitná. Poté sporák vypněte a směs nechte ve vodní lázni přes noc.

Jestli jste pastu uvařili správně, to můžete otestovat následovně: 30 g pastu rozpusťte v 60 g destilované vody. Po ochlazení musí být směs čirá. Mléčný vzhled ukazuje na volné mastné kyseliny. Pastu tedy vraťte na sporák a vařte dalších 30 minut. Poté test proveďte znovu.

2. Ředění pasty

Hotovou pastu je potřeba naředit. V případě kastilského mýdla použijte na jeden díl pasty tři díly vody. Pokud nechcete použít všechnu pastu, můžete ji uložit do ledničky, kde vydrží i rok. Pastu s vodou jednoduše smíchejte a základ tekutého mýdla je hotový.

3. Finální úprava

Základ mýdla můžete upravit podle vašich představ. Můžete například snížit pH – toho docílíte roztokem kyseliny citronové. Roztok vyrobte se čtyř dílů vody na jeden díl kyseliny. Do mýdla přidávejte po kapkách a vždy po chvíli změřte. Optimální hodnotou je pH 8. Dále můžete přidat například pěstící oleje, vůni či barvu.

Ohodnoťte tento článek:
3,7
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Recept na domácí výrobu kastilského tekutého mýdla ve 3 krocích