×
WomanOnly

Recept na fazolovou polévku od babičky. Dopřejte si trochu luštěnin

Fazolova polevka od babicky

Spousta bílkovin, vlákniny, železa, fosforu, zinku, i vitaminů. To vše a mnohem víc je ukryto ve fazolích. Pojďte si z nich udělat chutnou polévku plnou prospěšných látek.

Recepty našich babiček jsou kapitola sama pro sebe. Babičky jsou ve vaření lepší než kdejaký šéfkuchař. Využívají aktuálně dostupné suroviny, množství odhadují od oka a vždy přesně vědí, které bylinky budou k ochucení nejlepší. Každý jejich recept je unikát, takže i pod spojením fazolová polévka od babičky může existovat nespočet receptů.

Jak ji dělala vaše babička, nevíme, ale vy se ji na to určitě zeptejte, máte-li tu možnost. A pokud fazolovou od babičky neznáte, zkuste tu naši. Babičky sice netrumfneme, ale i tak si pochutnáte.

Na 4 porce:

  • 200 g bílých fazolí
  • 1 velká cibule
  • 1 střední mrkev
  • 50 g uzeného masa nebo slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 1-2 kostky bujónu
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 špetky tymiánu
  • tuk na smažení
  • sůl, pepř

Fazolová polévka od babičky postup:

1. S přípravou začneme den předem. Fazole propláchneme a dáme do misky s vodou, kde je necháme namočené do druhého dne.

2. Na másle, oleji nebo sádle (záleží na vás) osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev. Krátce orestujeme, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu, prolisovaný česnek a koření.

3. Vlijeme namočené fazole včetně vody. Pokud je třeba, přidáme do hrnce vodu navíc, aby byly fazole dostatečně ponořené. Přidáme jednu nebo dvě kostky bujónu a vaříme do změknutí fazolí.

4. Poté můžeme polévku rozmixovat ponorným mixérem, v každém případě nesmíme zapomenout vyndat bobkový list a nové koření. Podle chuti na závěr vaření přidáme pepř a sůl.

Tip: Část fazolí můžeme dát před rozmixováním stranou a vrátit je zpět do už krémové polévky.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*