×
WomanOnly

Recept na hráškovou polévku z mraženého hrášku. Zkuste hit současnosti

Hraskova polevka z mrazeneho hrasku

Zelená není jen tráva, ale taky hrášek. Mladý, slaďoučký a ideální do polévky. A nemusíte ho mít nutně čerstvý. Polévka vám bude chutnat, i když ji uvaříte z hrášku mraženého. Pokud nevíte, co dnes uvařit, zkuste třeba jednoduchou hráškovou polévku s bramborem, se smetanou nebo mátou.

Zelená barva u jídla už dávno není považována za odrazující. Funguje tak možná v případě dětí, u dospělých ale rychle roste obliba avokáda, špenátu, cukety a totéž platí pro hrášek. Hráškovou polévku najdete alespoň jednou za sezonu v nabídce každé dobré restaurace.

Polévku je možné připravit z čerstvého i mraženého hrášku, postup zůstává stejný. V případě mraženého hrášku máte navíc tu výhodu, že můžete polévku udělat kdykoliv, nejen během sezony.

Hrášková krémová polévka

Hráškový krém je pravděpodobně nejoblíbenější variantou hráškové polévky. Díky tomu, že je poměrně sytý, jím můžete nahradit i hlavní obědový chod, zvláště když ho budete podávat spolu s opečenými krutony.

Do hráškové krémové polévky můžete použít smetanu na vaření i na šlehání. Smetana s vyšším obsahem tuku polévce dodá na krémovitosti a plnosti.

Ingredience (4 porce):

  • 2 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml smetany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce mouky
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového oříšku
  • větší špetka kmínu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na másle dosklovata. Zasypeme moukou a vytvoříme jíšku.
  2. Zalijeme studeným vývarem, přidáme bobkový list, kmín, sůl a prolisovaný česnek a přivedeme k varu.
  3. Do vroucí tekutiny nasypeme hrášek a vaříme přibližně 5 minut. Když je hrášek měkký, vypneme zdroj tepla.
  4. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu a dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

 

Hráškovou krémovou polévku podáváme s krutony, které můžeme udělat z jakéhokoliv pečiva. Co zkusit třeba semínkový chléb nebo rajčatovou ciabattu? Nakrájené pečivo jednoduše osmahneme na másle či olivovém oleji. Pro netradiční chuť lze krutony posypat oblíbenými bylinkami.

 

TIP! Pokud chcete, aby byla krémová polévka z hrášku dokonale hladká, přeceďte ji po rozmixování přes sítko.

 

Hrášková polévka s bramborem

Máte rádi hráškovou krémovou polévku, ale nechcete nebo nemůžete konzumovat smetanu? V tom případě vyzkoušejte recept na hráškovou polévku s brambory. Pokud ji rozmixujete, získáte hustý krém, aniž byste použili smetanu nebo zahušťovadla.

Ingredience (4 porce):

  • 2 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 středně velké brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g mraženého hrášku
  • bobkový list
  • větší špetka kmínu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na rozpuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nadrobno nakrájenou bramboru a chvilku restujeme.
  2. Zalijeme vývarem, přidáme sůl, prolisovaný česnek a bobkový list a vaříme, dokud brambora nezměkne. Poté přisypeme hrášek a vaříme ještě asi 5 minut.
  3. Jakmile je hrášek měkký, vypneme plamen a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí, pepřem a podáváme.

Hráškovo-bramborovou polévku lze podávat s krutony smaženými na másle nebo olivovém oleji, popřípadě s opečenou slaninou.

Hrášková polévka s mátou

Recept na hráškovou polévku s čerstvou mátou a limetkovou šťávou oceníte zejména během parných dní. Můžete ji podávat jako první obědový chod i jako lehkou, osvěžující svačinku. Opět se jedná o velmi jednoduchou polévku z hrášku a pár dalších ingediencí, jejíž příprava zabere jen několik málo minut.

Ingredience (4 porce):

  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 střední brambora
  • 2 stroužky česneku
  • 2 středně velké brambory
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 400 g mraženého hrášku
  • 150 ml zakysané smetany
  • 4 lžíce nasekané čerstvé máty
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Jarní cibulku nasekáme nahrubo, brambory nakrájíme na kousky a česnek na plátky. Vše dáme do hrnce a zalijeme zeleninovým nebo kuřecím vývarem.
  2. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a na mírném ohni vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Přidáme hrášek a vaříme ještě dalších 5 minut.
  3. Přidáme sůl, nasekanou mátu a limetkovou šťávu a hráškovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme ji rozmixovat úplně dohladka, nebo pár kousků hrášku a brambor ponechat.
  4. Nakonec vmícháme zhruba polovinu zakysané smetany a případně dochutíme solí a pepřem. Hotovou hráškovou polévku servírujeme se lžící zakysané smetany.

 

Pokud si při servírování této jednoduché hráškové polévky chcete dát opravdu záležet, nechte si část hrášku bokem, uvařte ho ve vodě a na talířích jím posypejte kopeček zakysané smetany. Polévku můžete konzumovat teplou i studenou.

3.5/5 - (15 votes)
3.5/5 - (15 votes)


1 Komentář Recept na hráškovou polévku z mraženého hrášku. Zkuste hit současnosti

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*