×
WomanOnly

Recept na nejlepší vaječný koňak. Nejen vánoční klasika

recept na vaječný liker

Někdo si nedokáže představit Vánoce bez kapra, někdo bez vaječného koňaku. Tento lahodný krémový alkoholický nápoj se stal už evergreenem mezi vánočními pochutinami a každý bude tvrdit, že zrovna jeho babička ho uměla nejlépe. Někteří si s ním připíjejí u večeře, jiní ho jedí lžičkou, ale pokaždé tato sladká delikatesa chutná výborně. My vám přinášíme recept na vaječný koňak, který to u vás vyhraje na celé čáře a jiný už nebudete chtít pít.

Na opravdu dobrém „vaječňáku“ nešetřete a opatřete si kvalitní suroviny. Na vajíčka z obchodu zapomeňte, pokud máte možnost získat je od domácích slepic, máte jistotu, že se po vašem výtvoru zapráší. Druhou surovinou, kterou doporučujeme nenahrazovat vanilkovým cukrem ani jinými podobnými náhražkami, je pravý vanilkový lusk. Poslední důležitou složkou je kvalitní bílý rum.

Příprava je velmi jednoduchá, budete potřebovat pouze metličku a misku na šlehání, hrnec, trychtýř, sítko a také láhev, do které budete koňak nalévat.

Na litr vaječného koňaku si tedy přichystejte:

  • 4 žloutky,
  • 100 ml slazeného kondenzovaného mléka,
  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • 500 ml plnotučného mléka,
  • hvězdičku badyánu,
  • vanilkový lusk,
  • 200 ml bílého rumu
  • moučkový nebo vanilkový cukr podle chuti (není nutný, kondenzované mléko je dostatečně sladké).

Připravte si vodní lázeň tak, že do většího hrnce nalijete vodu, postavíte na sporák a plotýnku zapnete. Na hrnec položte větší mísu, rozklepněte do ní žloutky oddělené od bílků, přidejte cukr a začněte šlehat. Je důležité, aby voda pod mísou byla zpočátku vlažná, jinak by vám ze žloutků vznikla omeleta. Jakmile se stoupající teplotou žloutková pěna začne houstnout, přilijte do mísy kondenzované mléko, smetanu, plnotučné mléko a přidejte badyán. Rozřízněte vanilkový lusk, nožem oddělte semínka a přidejte je spolu s luskem do mísy.

Recept na vaječný likér. Udělejte vánoční nápoj, který vás zahřeje

Směs míchejte metličkou, dokud nezhoustne. Dbejte ale na to, aby se hmota nezačala vařit! Když směs jakoby zhutní, přilijte rum a krátce prohřejte. Teprve potom stáhněte hrnec z plotny a mísu nechte asi 10 minut odstát a zchladit. Pak už jen stačí koňak scedit a naplnit jím lahve. Zavíčkujte, přesuňte do chladu a temna a nechte několik dní odpočívat.

Existuje také nevařená, určitě jednodušší verze, která spočívá v tom, že se pouze utřou žloutky s cukrem a přimíchají zbylé suroviny. My ale jednoznačně doporučujeme vaječný koňak povařit, abyste si ji mohli v klidu dopřávat i na Silvestra, jelikož otevřený vydrží až tři týdny. Pokud máte děti, je možné vytvořit i nealkoholický vaječňák, a to tak, že jednoduše nepřidáte rum.

Určitě se shodneme na tom, že není nic lepšího než o Vánocích v teple domova poslouchat koledy, pozorovat padající sněhové vločky za oknem, jíst cukroví a zapíjet ho vaječným koňakem. Koňak už si připravit dokážeme, teď už jen umět přičarovat sníh!

Recept na nejlepší vaječný koňak. Nejen vánoční klasika
3.6 (72%) 5 hlas[ů]


1 Komentář Recept na nejlepší vaječný koňak. Nejen vánoční klasika

  1. Hmmmmm titulek jako na Nově :)) a výsledek určitě nic moc. Nedává se tam plnotučné mléko, ale šlehačka a za tepla se tam nelije rum, ale až po vychladnutí a nejlépe „pudink“ a rum vedle sebe, aby měly stejnou teplotua neudělaly se „pucky“. Takže tak, ostatní vaše recepty asi ani číst nebudu.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*