×
WomanOnly

2 recepty na rybízovou štávu. Klasika nebo za studena

recept na rybízovou šťávu

Červené i černé kuličky rybízu už pomalu začínají obalovat keře na zahrádkách a nastává čas je zpracovat. Asi žádné rodině se nepodaří všechen rybíz sníst čerstvý, proto přicházejí na řadu i nejrůznější recepty k jeho uchování. Zkuste třeba domácí rybízovou šťávu. Jako sirup bude totiž chutnat úplně všem.

Rybíz je velice zdravý

Všechny druhy rybízů jsou bohaté na draslík, který naše tělo bezpochyby potřebuje. Meruzalka, jak se rybízu také říká, má také vysoký obsah užitečných kyselin, které povzbuzují sekreci různých žláz. Rybízová šťáva navíc působí protizánětlivě a je hodnotná pro ledviny.

Recept na rybízovou šťávu za studena

  • 1 kg rybízu
  • lžička kyseliny citronové
  • 1 kg cukru krupice
  • špetka kyseliny sorbové

1. den: Omytý rybíz přelijeme litrem horké vody, přidáme lžičku kyseliny citronové a necháme 24 hodin louhovat.

2. den: Rybízovou směs zcedíme nejlépe přes hadřík nebo jemné sítko, ale nepasírujeme, dužina by se ve šťávě kazila. Pak přidáme cukr a necháme opět jeden den odležet.

3. den: Šťávu promícháme, aby se cukr úplně rozpustil a nakonec přidáme špetku kyseliny sorbové, která šťávu uchrání před zkažením. Tím je šťáva hotová, přelijeme ji do lahví a můžeme začít konzumovat.

Recept na rybízový sirup

  • rybíz
  • cukr
  • kyselina citronová

Rybíz odstopkujeme, opláchneme a rozmačkáme. Pak přidáme vodu alespoň taky, aby bylo ovoce ponořené. Tak necháme rybíz do druhého dne za občasného promíchání odstát.

Pak ho přes gázu zlehka procedíme a vymačkáme. Šťávu si odměříme po litrech do většího hrnce a zahřejeme zhruba na 70 °C. Na každý litr šťávy přidáme 1,7 kg cukru a 3 – 10 g kyseliny citronové. Čím víc vody jsme přidali, tím víc bude potřeba kyseliny citronové. Směs zahřejeme na 85 °C, mícháme a při tom sbíráme pěnu. Ještě horký sirup plníme do lahví.

Tip: Stejným způsobem můžeme dělat sirup i z jahod, malin či ostružin, ale k nim je potřeba přidat víc kyseliny citronové.

Recept na výborný rybízový džem, který vás překvapí svou svěží chutí

Recept na rybízový koláč s drobenkou, pochutnejte na osvěžujícím zákusku



4 Komentáře 2 recepty na rybízovou štávu. Klasika nebo za studena

  1. Kecy kecy lidi neveřte tomu.Kkolikrát jste tyto recepty zkoušela?Poprvé!!! Ještě bych chtěla vědět jak dlouho syrup i marmelády vydrží než se zkazí.A na 3 naběračky štávy 3 naběračky cukru, tak to je bomba. Jest-li uděláte jednu nebo dvě várky tak to vydrží, protože je hned zkonsumujete. Jinak matete lidi.

  2. Nevím, dělám rybízovou šťávu bez vody, recept jsem si našla na internetu:Rybíz i se střapinkami omyji, dám do hrnce, podleji jen mimimem vody tak, aby se kuličky nenalepily na dno, ale opravdu jen trošku,možná, že to ani není třeba, protože po omytí už rybíz pouští šťávu, přidám cukr, kyselinu citronovou a přivedu k varu, jen chvilinku povařím a pak scedím. Kuličky rybízu při ohřívání až k varu popraskají a pustí šťávu, takže když se začne obsah vařit, je už hrnec plný šťávy a slupek rybízu se semínky a třapinami. Když se začne obsah hrnce vařít, sundám jej z plotny a jeho obsah přecedím přes cedník,nechám chvíli vykapat a mám rybízový sirup jen s minimálním obsahem vody,z kila a půl rybízu naplním sirupem vypařenou větší sklenici od okurek, uložím do chladničky a při postupném sklízení rybízu mám sirup na celé léto. Když jsem jej dělala poprvé, sama jsem byla překvapená, kolik šťávy rybíz pustil. Zvláštní je, že mi šťáva nezrosolovatí a je výborná.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*