×
WomanOnly

Recept na šípkovou omáčku. V kombinaci s kančím masem vás oslní

Recept na šípkovou omáčku

Pokud nejste zrovna Šípková Růženka, rozhodně byste měli přidat šípky do své kuchyně. Ať v podobě čajů, marmelád nebo právě šípkové omáčky, kterou můžete oslnit při nedělním rodinném obědě.

Šípek je dalším z užitečných plodů přírody, není náhoda, že se už v daleké minulosti využíval v léčitelství. Šípkový čaj je klasika pro vyléčení některých neduhů, z šípku lze ale udělat i zavařeninu, sirup nebo víno. A samozřejmě také omáčku.

Šípková omáčka se skvěle hodí ke zvěřině, s kančí kýtou nebo hřbetem bude famózní. Maso se v takovém případě dává prošpikované zeleninou a špekem do omáčky ve chvíli, když už jsou v ní všechny potřebné ingredience. Následně se pod pokličkou dusí doměkka.

Čtěte také: Zakázané a prospěšné bylinky v těhotenství

Na 4 porce:

vepřové sádlo
1 větší cibule
2 střední mrkve
1 petržel
¼ celeru
50 g slaniny
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
hvězdička badyánu
3 lžíce cukru
1 rajský protlak
200 g šípkové zavařeniny
300 ml vývaru
100 ml čerstvé pomerančové šťávy
200 ml červeného vína
sůl, pepř

Šípková omáčka postup:

1. Zeleninu a slaninu si nakrájíme na kostičky. Na sádle orestujeme dozlatova, přidáme divoké koření a badyán. Zasypeme cukrem, který necháme chvilku zkaramelizovat.

2. Posléze dáme do hrnce protlak a šípkovou zavařeninu, promícháme. Vše po chvilce zalijeme vývarem, pomerančovou šťávou a vínem. Pokud děláme omáčku i s masem, přidáme ho v tuto chvíli.

3. Když je omáčka hotová (případně maso dostatečně měkké), propasírujeme ji. Podle chuti a hustoty můžeme přidat ještě strouhaný perník a mletou skořici. Servírujeme s houskovým knedlíkem.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*