×
WomanOnly

Recept na uzenou polévku s kroupami. Její výrazná chuť vás překvapí

FOTO: Polevka
Zdroj: Pixabay.com

Překvapivý chod během rodinného oběda nebo ranní nakopávák po náročné noci? Uzená polévka se hodí pro mnoho příležitostí. Vyberte si tu svou a pusťte se s námi do vaření.

FOTO: Polevka
Zdroj: Pixabay.com

Pro polévku je typická výrazná chuť uzeného masa. Použít můžete koleno, ale i žebra nebo plec. Silný vývar doplňují kroupy a zelenina. Přestože vaření polévky trvá celkem dlouho, na přípravu náročná není a zvládne ji i kuchař začátečník.

Nejlépe uděláte, když se na recept zeptáte maminky nebo babičky, můžete taky zkusit prohledat rodinný archiv. Pokud v rodině recept na uzenou polévku nemáte, zkuste tu naši.

Čtěte také: Jak uvařit kroupy

Na 4 porce:

1 kg uzeného masa
2 bobkové listy
4 kuličky černého pepře
3 kuličky nového koření
250 g krup
2 lžíce sádla
1 cibule
2 středně velké brambory
1 mrkev
1 petržel
1 lžička majoránky
čerstvá petrželka

Uzená polévka postup:

1. Nejprve si uvaříme maso. Uzené maso dáme do hrnce, zalijeme dvěma litry vody a přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Vaříme zhruba hodinu, dokud maso nezměkne.

Tip: Slánku necháme tentokrát při vaření stranou. Maso samotné je dost slané a další přidaná sůl by polévce mohla uškodit.

2. V dalším hrnci si uvaříme kroupy. Zalijeme je minimálně půllitrem vody a vaříme podle návodu na obalu. Poté scedíme a propláchneme studenou vodou.

Tip: Pokud chceme zkrátit dobu vaření krup, můžeme si je na noc nebo aspoň hodinu předem namočit do studené vody, ve které je pak uvaříme.

3. Na scénu přichází třetí a poslední hrnec. V něm si na sádle dozlatova osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Zalijeme přes cedník vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a 5 minut povaříme. Následovat bude mrkev s petrželí, také nakrájené na kostičky, a zhruba dalších 20 minut vaření.

4. Mezitím si obereme maso a po změknutí zeleniny ho společně s kroupami přidáme do polévky. Povaříme ještě 5 minut a v závěru dochutíme majoránkou. Podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou.

Čtěte také: Proč jíst kroupy?



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*