Menu
WomanOnly
Recepty na pečení Snadné

Recept na žloutkové řezy. Jejich snadnou variantu připravíte raz dva

Kristýna Motlová

Kristýna Motlová

Doba přípravy: 60 min

Žloutkové řezy jsou mezi moučníky klasika, kterou najdete v české cukrárně a pod rozličnými názvy i v řadě dalších zemích. Všechny spojuje nadýchané těsto, jemný smetanový krém a hlavně – skvělá chuť.

Tradiční žloutkové řezy se samozřejmě dělají ze žloutků, které patří do vanilkového krému. My tentokrát vsadíme na rychlejší variantu, díky které nám navíc v lednici nezbyde několik bílků čekajících na další zpracování.

I když možná vypadají složitě, na přípravu jsou řezy s využitím kupovaného listového těsta a pudinků opravdu jednoduché. Pokud vám ale víc práce a času stráveného přípravou nevadí, můžete dezert ještě vylepšit výrobou domácího pudinku právě ze žloutků i vlastního listového těsta.

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Těsto vyválíme na dva přibližně stejně velké pláty, každý by měl mít rozměry plechu. Jeden po druhém rozprostřeme na plech, propícháme na několika místech vidličkou a upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů dozlatova. Potrvá to asi dvacet minut.
  2. Během pečení se můžeme pustit do přípravy pudinku, který uvaříme společně s mlékem a vanilkovým cukrem. Necháme vystydnout.
  3. Máslo ušleháme s moučkovým cukrem do nadýchané pěny. Po částech všleháváme vychladlý pudink, dokud nevytvoříme jemný kompaktní krém bez hrudek. Jeden z upečených plátů položíme na plech, na něj navrstvíme krém a přiklopíme druhým plátem. Necháme dobře vychladit. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

Tip: Pokud chceme udělat řezy ještě výjimečnější, můžeme je navrch ozdobit citronovou polevou.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept na žloutkové řezy. Jejich snadnou variantu připravíte raz dva