Žloutkové řezy jsou mezi moučníky klasika, kterou najdete v české cukrárně a pod rozličnými názvy i v řadě dalších zemích. Všechny spojuje nadýchané těsto, jemný smetanový krém a hlavně – skvělá chuť.
Tradiční žloutkové řezy se samozřejmě dělají ze žloutků, které patří do vanilkového krému. My tentokrát vsadíme na rychlejší variantu, díky které nám navíc v lednici nezbyde několik bílků čekajících na další zpracování.
I když možná vypadají složitě, na přípravu jsou řezy s využitím kupovaného listového těsta a pudinků opravdu jednoduché. Pokud vám ale víc práce a času stráveného přípravou nevadí, můžete dezert ještě vylepšit výrobou domácího pudinku právě ze žloutků i vlastního listového těsta.
Postup přípravy
- Těsto vyválíme na dva přibližně stejně velké pláty, každý by měl mít rozměry plechu. Jeden po druhém rozprostřeme na plech, propícháme na několika místech vidličkou a upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů dozlatova. Potrvá to asi dvacet minut.
- Během pečení se můžeme pustit do přípravy pudinku, který uvaříme společně s mlékem a vanilkovým cukrem. Necháme vystydnout.
- Máslo ušleháme s moučkovým cukrem do nadýchané pěny. Po částech všleháváme vychladlý pudink, dokud nevytvoříme jemný kompaktní krém bez hrudek. Jeden z upečených plátů položíme na plech, na něj navrstvíme krém a přiklopíme druhým plátem. Necháme dobře vychladit. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tip: Pokud chceme udělat řezy ještě výjimečnější, můžeme je navrch ozdobit citronovou polevou.