×
WomanOnly

Recept na znojemskou omáčku s hovězím. Uvařte si tradiční české jídlo

Česko by se dalo bez rozpaků označit za zemi omáček. Zdaleka nekončíme u rajské, svíčkové a koprové. Milovníky tradiční kuchyně potěšíte i znojemskou. Tak ji pojďte vyzkoušet.

FOTO: Nakladane okurky
Zdroj: Pixabay.com

Přestože název znojemská omáčka zjevně odkazuje ke Znojmu a tamějším legendárním okurkám, nebojte se do receptu použít okurky domácí, udělají vám ještě lepší službu než ty kupované.

Čtěte také: Nejlepší recept na zavařování okurek

Na 4 porce:

600 g hovězího zadního masa
60 g slaniny
1 cibule
2 lžíce oleje nebo sádla
400 ml vývaru
2 lžíce hladké mouky
100 g nakládaných okurek
sůl, pepř

Znojemská omáčka postup:

1. Nejprve si odblaníme maso a prošpikujeme ho slaninou nebo jinou tučnou uzeninou nakrájenou na proužky. Ochutíme pepřem a solí.

2. Cibuli nasekanou nadrobno zpěníme v hrnci na oleji či sádle a po chvilce k ní přidáme maso. Krátce ho opečeme ze všech stran, dokud se nezatáhne. Poté podlijeme maso 200 ml vody, přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby rozpálené na 170 stupňů.

Čtěte také: 6 důvodů proč jíst okurky

3. Asi po hodině a půl vyndáme hrnec a z něj maso, které je třeba udržet horké. Do hrnce se šťávou z masa vlijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme mouku rozmíchanou ve 100 ml vody. Vaříme čtvrt hodiny a poté přecedíme.

4. Vrátíme na sporák, přidáme okurky nakrájené na plátky a necháme pozvolna pět minut dovařit. Během té doby můžeme omáčku dosolit a dopepřit, je-li to zapotřebí.

5. Maso zalijeme na talíři omáčkou, podáváme s rýží či houskovým knedlíkem.

Tip: Část okurek, případně i slaniny si můžeme nechat stranou a přidat je k jídlu až na talíři.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*