Menu
WomanOnly
Bezmasá jídla Snadné

Čočka na kyselo se sázeným vejcem. Pokrm nejen na Nový rok

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 45 min

Skromné, ale přesto chutné a oblíbené jídlo. Recept na čočku na kyselo oceníte jak na Nový rok, tak tehdy, když toho ve spíži zrovna moc nemáte. Jak připravit čočku na kyselo, aby se skutečně povedla, a s čím vším ji lze podávat?

Čočka na kyselo se sázeným vejcem

Čočku na kyselo výborně doplní kyselá okurka a klobása, plátek uzeného nebo klasický párek. Nicméně ne každý si na uzenině pochutná, proto jsme tentokrát připravili recept vhodný pro vegetariány – čočku na kyselo se sázeným vejcem. Co na ni potřebujete a jak ji připravíte?

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Čočku propláchneme a namočíme. Až nabobtná (obvykle to trvá cca 2 hodiny), uvaříme ji v čisté vodě společně s novým kořením a bobkovými listy doměkka. Poté ji scedíme, ale vodu si necháme.
  2. Cibuli si nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na rozpáleném oleji dozlatova. Zasypeme ji hladkou moukou a zalijeme vychladlou vodou z čočky (pro začátek budeme potřebovat cca 200 ml, později v případě potřeby přidáme). Dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
  3. Přisypeme čočku a dochutíme solí, pepřem a octem. Jestliže se čočka zdá být suchá, přilijeme trochu uschované vody. Pokud ji chybí sladkost, přidáme trochu cukru.
  4. Sázené vejce je jiný výraz pro volské oko. Jeho příprava je jednoduchá – na pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a vejce usmažíme tak, aby byl bílek pevný, ale žloutek zůstal tekutý.
  5. Hotovou čočku na kyselo podáváme společně se sázenými vejci. Můžeme ji doplnit také kyselou okurkou.

7 receptů z černé čočky beluga. Zkuste ji s řepou, mrkví či jako pomazánku!

 

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Čočka na kyselo se sázeným vejcem. Pokrm nejen na Nový rok