O zdravém a chutném veganském jídelníčku už vás určitě přesvědčovat nemusíme, receptů ve veganských kuchařkách, které stojí za vyzkoušení, je nepřeberné množství. My si dnes představíme dvě suroviny typické pro vegetariánská a veganská menu – cuketu a tofu. Jestli vás nikdy nenapadlo tyto dva pokrmy spojit, dělali jste velkou chybu, my vám to dokážeme na třech úžasných receptech.
Cuketou a tofu proti obezitě
Cuketu je vhodné zařadit do našeho jídelníčku nejen pro její chuť, ale také pro velmi nízký obsah kalorií, vysoký obsah vody, vlákniny, minimum sacharidů a hodně minerálů jako je draslík, fosfor, vápník a hořčík.
Pokrmy z cukety příznivě ovlivňují činnost srdce a ledvin, vysoký obsah vlákniny působí dobře na trávení a vyprazdňování střev. Cukety pomáhají rovněž při cukrovce, žlučníkových kamenech, obezitě, ateroskleróze nebo revmatismu. Podobně jako okurky obsahují také látky s protirakovinným účinkem.
V asijské kuchyni se tofu využívá ve slaných i sladkých jídlech a je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. Vzniká srážením sojového mléka a díky vysokému obsahu bílkovin lze použít jako náhražku masa. Výhoda tofu je také v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako právě maso. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu, vitaminy skupiny B a minerální látky jako vápník, železo a hořčík.
Cuketu a tofu byste měli určitě zařadit natrvalo do svého jídelníčku, a to i když neholdujete veganskému životnímu stylu. Můžete začít třeba těmito třemi recepty.
Cuketové pyré s tofu
- balíček tofu
- sojová omáčka
- sůl, pepř, majoránka, česnek
Cuketu i se slupkou nakrájíme na kolečka a necháme v páře změknout. Rozmixujeme ji se solí, majoránkou, prolisovaným česnekem, pepřem a olejem na pyré. Mezitím si nakrájíme tofu na kostičky, orestujeme ho na oleji spolu se sojovou omáčkou a nasypeme ho na pyré.
Jak cuketa prospívá zdraví? Dopřejte si ji nejen při cukrovce!
Zapečená cuketa s rýžovou tofu nádivkou
- 1 menší cuketa
- 1 šálek rýže
- 1 balení tofu
- česnek, bazalka, koriandr, sůl
Neoloupanou cuketu rozkrojíme podélně na dvě půlky, které vydlabeme, naplníme nádivkou, vložíme do vymazaného pekáče, mírně podlijeme vodou a zapečeme v troubě.
Na nádivku si uvaříme rýži doměkka, nakrájíme na kousky tofu a rozmixujeme. Rozmixované tofu přidáme do uvařené, ještě teplé rýže, přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou bazalku a lístky koriandru, osolíme, promícháme a touto směsí plníme cukety.
Cuketová polévka
- 1 menší cuketa
- 2 cibule
- 1 balení tofu
- zeleninový vývar
- olej, vinný nebo jiný ocet
- muškátový oříšek, sůl
Na oleji osmahneme cibuli a na kolečka nakrájenou cuketu, zalijeme vývarem a 20 minut povaříme. Mezitím si rozmixujeme tofu s trochou octa a vody, přidáme kousek muškátového oříšku, směs vlijeme do polévky a ještě 5 minut povaříme. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.