Vezměte na milost hrachovou kaši, postrach mnohých dětí ze školních let. Společně se zlatavou cibulkou a uzeným vytvoříte vděčný oběd za pár korun.
My vám přinášíme rychlou variantu, ale zkuste i tu o trochu náročnější na čas. V takovém případě si po uvaření hrachu v hrnci rozpustíme máslo, přidáme lžíci mouky, po zpěnění zalijeme mlékem. Nakonec přidáme hrách, česnek, koření a pár minutek zahříváme. Ingredience se neliší od těch uvedených v receptu, je zde navíc pouze mouka.
Kaše je nejchutnější s cibulkou osmaženou na pánvi dozlatova (tuk si zvolte dle vlastních preferencí, každý má něco do sebe) a doplněná plátkem uzeného.
Proč jíst luštěniny a jak je uvařit? Máme několik tipů
Na 4 porce:
500 g hrachu
1 kostka zeleninového bujonu
2 stroužky česneku
100 ml mléka nebo smetany
2 lžíce másla
majoránka
sůl, pepř
Hrachová kaše postup:
1. S přípravou začneme den předem. Hrách si přes noc namočíme, aby nám změkl.
2. Druhý den přelijeme hrách i s vodou do hrnce. Vody je potřeba jen tolik, aby byl hrách ponořen, takže část vody případně ubereme. Přidáme bujón a vaříme až do změknutí hrachu.
3. Uvařený hrách rozmixujeme dohladka. Přidáme mléko či smetanu, prolisovaný česnek, změklé máslo. Ochutíme kořením a ještě krátce mixujeme.