Hrách je stará známá luštěnina, kterou si lidé v Evropě připravují už po tisíce let. Aby také ne – má úžasné výživové hodnoty. Naleznete v něm mnoho bílkovin, což ocení zejména vegetariáni, ale zároveň vyvážené množství sacharidů i tuků. A co teprve v ostatních luštěninách.
Avšak nejenom hrách by měl nalézt v našich kuchyních své uplatnění. Navíc příprava ostatních luštěnin je stejně snadná jako příprava hrachu.
Jak na to
Návod na uvaření konkrétní luštěniny většinou naleznete na obale každé z nich, avšak pojďme si říci základní postup:
- Luštěniny předem namočíme do studené vody (tento krok lze udělat večer a luštěniny uvařit až druhý den)
- Než dáme luštěniny vařit, slijeme z nich vodu, ve které byly namočené, a dáme je do vody nové, ve které je uvaříme. Je vhodné vařit je společně s bylinkami, které působí proti nadýmání, neboť někteří lidé mají s trávením této potravy problémy. Mezi protinadýmavé bylinky patří například kmín.
Několik tipů
Luštěniny před nebo během vaření nesolte! Ztvrdly by. Stačí je dosolit až nakonec, ale se solí šetřete, není zdravá a v dnešní době má většina lidí sodíku nadbytek.
Velice oblíbenou surovinou v Indii je čočka, kterou se tamní lidé naučili připravovat mnoha různými způsoby. Velice dobrá je čočka s kořením kari, ať už v polévce nebo jako omáčka.
Pokud nechcete ztrácet čas dlouhým vařením luštěnin, pak si kupte luštěniny oloupané, patří mezi ně například červená čočka, která se vaří asi 15 minut. Proces rovněž urychlíte vařením v parním hrnci (tzv. papiňák).
Výživové hodnoty některých luštěnin
Hrách vařený (100 g)
330 kJ 6,7 g bílkovin 10,6 g sacharidů 0,34 g tuků
Fazole vařené (100 g)
397 kJ 7,8 g bílkovin 21,4 g sacharidů 0,5 g tuků
Čočka vařená (100 g)
410 kJ 7,7 g bílkovin 17,8 g sacharidů 0,5 g tuků
Sója vařená (100 g)
744 kJ 17,6 g bílkovin 6,5 g sacharidů 9,2 g tuků