Kedlubna je zelenina, která by pro svůj vysoký obsah prospěšných látek neměla chybět v jídelníčku nikoho z nás. Co ji tentokrát zkusit vařenou?
K tepelně upravené zelenině míváme mnohdy z dětství negativní vztah. Ne každý si jako malý liboval v dušené mrkvi nebo rajské omáčce. Postupem času ale zjišťujeme, že dobře uvařená nebo upečená zelenina je opravdová lahůdka.
Kedlubny konzumujeme nejčastěji začerstva, proč je ale v sezóně nezkusit přidat i do omáčky? Vystačíte si se základními surovinami a výsledek vás nadchne.
Sezónní ovoce a zelenina: podpořte české pěstitele a udělejte něco pro své zdraví
Na 4 porce:
2 velké kedlubny
lžíce másla
1 smetana ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
Kedlubnová omáčka postup:
1. Kedlubny očistíme a nastrouháme nahrubo. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme kedlubny. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a necháme chvilku podusit.
2. Smetanu smícháme s moukou a vlijeme do pánve poté, co kedlubny změknou. Za stálého míchání ještě chvilku povaříme.
3. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo bramborami, které budou skvěle chutnat jak vařené, tak pečené v troubě.