Tušili jste, že je možné nakládat květák? Pokud ne a máte tuto zeleninu rádi, pojďte to s námi hned vyzkoušet. Je to lahůdka s rozličným využitím, jistě najdete i to vaše.
Květák nebo karfiol je stejně jako jakákoliv jiná zelenina velmi zdravý a zdraví prospěšný. Obsahuje řadu vitaminů, minerály i vlákninu. Konzumuje se vařený, smažený, pečený nebo i rozmixovaný na polévku.
Květák je možné nakládat jak samotný, tak s další zeleninou. Hodit se v tomhle případě bude třeba mrkev nebo cibule. A jak nakládaný květák konzumovat? Nejlepší bude jako samostatná chuťovka – ať už jen tak k televizi, nebo na speciální příležitost. Hodí se také na topinky, přidat ho můžete do pomazánky nebo ho využít jako oblohu.
Nejlepší recept na květákovou polévku. Jak ji vařily už naše babičky?
Na 4 porce:
- 1 květák
- 250 ml vinného octa
- 2 stroužky česneku
- 3 chilli papričky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce oleje
- 2 bobkové listy
- nové koření
- sůl, pepř
Nakládaný květák postup:
1. Česnek si nakrájíme na menší kousky a dáme ho do hrnce spolu s octem, celými papričkami, cukrem, olejem a kořením. Přivedeme k varu.
2. Květák si rozebereme na růžičky a nakrájíme. Přidáme do hrnce a vaříme asi tři minuty.
3. Poté vše přelíváme do zavařovacích sklenic a pořádně je zavřeme. V lednici vydrží naložený květák asi měsíc.