V letních horkých měsících by měl každý dbát na správný pitný režim. Měli bychom vypít alespoň 2,5 litru tekutin denně. Pro někoho to zní, jako nedosažitelný cíl vypít tolik čisté vody. Zkuste si ale svůj pitný režim ozvláštnit! Naučíme vás jak připravit skvěle chutnající, domácí třešňový sirup.
Třešňový sirup však není vhodný pouze jako šťáva do vody. Můžeme ho použít také na palačinky či lívance, které tak dostanou jedinečnou a nezaměnitelnou chuť! Pro začátek ale začněme klasickým sirupem do vody.
Třešňový sirup
Ingredience:
- 1 kg třešně
- 0,5 l vody
- 7 g kyseliny citronové
- 0,4 kg cukru
Postup:
Třešně namočíme asi na hodinu do vody a necháme z nich vyplavat červy. Oprané třešně rozvaříme ve vodě za neustálého míchání a současného drcení plodů. Na 1 kg tmavých třešní potřebujeme 0,5 litru vody.
Rozvařené třešně propasírujeme. Necháme odstát a čirou (nebo mírně zakalenou) třešňovou šťávu uvedeme do slabého varu. Na 0,5 litru šťávy přidáme 0,4 kg cukru a 7 g kyseliny citronové. Poté provařený třešňový sirup naplníme do lahví.
Recept na třešňovou marmeládu. Udělejte si doma tu úplně nejlepší
Slaďoučký sirup na palačinky, či lívance
Pokud však chceme použít třešňový sirup na palačinky, musí mít o něco hustší konzistenci. Proto je nutné recept mírně upravit pro tyto účely.
Třešňový sirup na palačinky
Ingredience:
- 1,5 kg třešní/ višní
- 0,5 kg cukru
- 1 velký citron
Recept na třešňový kompot. Uchovejte si léto i na zimu!
Postup:
Ovoce doma řádně omyjeme, zbavíme stopiček a nad hrncem vypeckujeme. Do varu uvedeme sedm set mililitrů vody, zalijeme jím ovoce, vše dáme na sporák a když nám voda začne bublat, hrnec přikryjeme pokličkou a odstavíme přes noc na nějaké chladnější místo.
Místo toho abychom následně tekutinu přecedili, rozmixujeme ovoce do hladka. Tím docílíme hladkého sirupu.