Listové těsto se vyplatí mít vždy po ruce. Rychle jej totiž proměníte v nějakou lahůdku – nejen sladkou, ale i slanou. Bleskově tak připravíte moučník, pohoštění pro návštěvu i jednoduchou večeři.
Stejně jako cokoliv jiného si lze i listové těsto vyrobit doma. Pokud máte čas nebo se chystáte něco připravovat cíleně, určitě tuto variantu upřednostněte. Neuškodí ale mít jeden balíček pro jistotu v mrazáku, dříve či později budete rádi, že jste ho tam před časem dali.
Tentokrát zaostříme na slané dobroty, které lze z listového těsta připravit. Obecně je plníme základními náplněmi – šunkou se sýrem a kečupem, špenátem se sýrem, zelím s uzeným masem, mixem sýrů nebo jen směsí zeleniny či hub. Tyto náplně a tvary listového těsta (záviny, koláče, šátečky,…) můžeme zpravidla libovolně kombinovat. Jistě vymyslíte spoustu dalších.
Recept na šneky z listového těsta:
1 balení listového těsta
100 g šunky
100 g sýra
1 vejce
kečup
koření dle chuti
Listové těsto si rozválíme a potřeme vrstvou kečupu. Okořeníme dle chuti, vhodné bude oregano či bazalka. Poklademe plátky šunky a ně poté položíme plátky sýra. Můžeme přidat nasekanou cibuli. Těsto zarolujeme, krájíme na cca centimetrové šneky, ty klademe na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 stupních asi dvacet minut.
Recept na listový závin se špenátem:
1 balení listového těsta
200 g čerstvého špenátu
100 g nivy
3 stroužky česneku
3 lžíce smetany
lžíce oleje
vejce
sůl, pepř
Listové těsto si rozválíme na dva pláty, každý o délce závinu a šířce dvou závinů. Česnek nakrájíme na plátky, osmahneme na oleji a přidáme špenát a smetanu. Směs rozprostřeme do středu obou závinů po celé délce. Posypeme nastrouhaným nebo rozdrobeným sýrem (místo nivy lze použít balkánský sýr), osolíme a opepříme. Těsto zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme podobně jako šneky.
Recept na zelné listové šátečky:
1 balení listového těsta
1 cibule
300 g zelí
100 g oblíbené tučné uzeniny
lžíce oleje
vejce
sůl, pepř
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme uzeninu (špek, uzené maso, slaninu) nakrájenou na kostičky a necháme pustit šťávu. Poté přidáme zelí a ještě krátce dusíme. Přidáme sůl a pepř dle chuti. Těsto si vyválíme a vykrájíme z nej čtverce nebo kolečka. Do středu dáme náplň, kterou zakryjeme zbytkem těsta – můžeme tak vytvořit ranečky nebo trojúhelníkové šátečky. Důkladně k sobě oba díly těsta přimáčkneme. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme jako předchozí recepty.
Recept na listový koláč v italském stylu:
1 balení listového těsta
2 lžíce olivového oleje
100 g rajčatového protlaku nebo kečupu
1 stroužek česneku
100 g pancetty nebo proscuitta
100 g mozzarelly
hrst bazalky nebo oregana
Těsto si rozválíme na plech nebo do větší kulaté formy (pokud máme jen malou, můžeme udělat koláče dva). Potřeme ho olejem, propícháme vidličkou a pečeme deset minut na 180 stupňů. Poté koláč vyndáme, necháme chvilku vychladnout, potřeme ho protlakem či kečupem smíchaným s prolisovaným česnekem. Přidáme pokrájenou uzeninu i sýr a posypeme čerstvými bylinkami. Dopečeme dalších deset minut.