Menu
WomanOnly
Recepty na oběd Snadné

Recepty na vepřová žebírka. Uspokojí každého milovníka masa

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Doba přípravy: 3 hod 15 min

Vepřová žebírka můžete připravit na několik způsobů. Záleží na vaší chuti, zda je hodíte na gril nebo upečete v troubě a jaké koření použijete. V každém případě si k nim nezapomeňte ukrojit krajíc čerstvého chleba a nalít vychlazené pivo.

Vyberte správné maso

Vyplatí se vám vybrat žebra s větším množstvím masa. Plochá žebra obsahují méně svaloviny a tolik si na nich nepochutnáte. Výhodou je, že je tato surovina poměrně levná. Když se tedy rozhodnete, že na nedělení oběd upečete vepřová žebra, cena nebude vysoká.

Připravte směs koření nebo marinádu

Pokud se žebra připraví správně, jsou opravdovou lahůdkou. Žebírka můžete naložit do suché směsi koření nebo marinády. Marinovaná vepřová žebra jsou většinou výsledkem kombinace kečupu, hořčice, medu, grilovacího koření, piva a soli. Máte-li rádi ostřejší chuť, nebojte se ani česneku, worchesterové omáčky a chilli. V marinádě nechte žebra odpočívat alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc. Druhý den se můžete pustit do vaření.

6 tipů na nejlepší žebírka

  1. Ze žeber odstraňte blánu na spodní straně. Při tepelné úpravě totiž tuhne a špatně se kouše.
  2. Jestliže koupíte mražená žebra, před úpravou je nezapomeňte úplně rozmrazit.
  3. Pokud chcete žebra péct, vyberte tak velký pekáč, aby se do něj maso vešlo v jedné vrstvě. Upeče se pak rovnoměrně.
  4. Před přípravou pečených žeber nalijte do pekáčku asi 0,5 cm vody. Během pečení se bude voda odpařovat a maso zůstane šťavnaté.
  5. Místo vody můžete používat kuřecí nebo hovězí vývar, který jídlu dodá plnější chuť.
  6. Žebra můžete po upečení ještě dodělat na grilu. Stačí 5 – 10 minut z každé strany. Uvnitř budou šťavnatá a na povrchu křupavá.

Vepřová pečeně se zelím či na smetaně. Jak ji připravit?

Vepřová žebírka recept v troubě

Suroviny

2 porce

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny smíchejte, vytvořte kompaktní marinádu a nechte ji chvíli odležet.
  2. Troubu zapněte na 160 stupňů Celsia.
  3. Žebra naskládejte do pekáčku a potřete marinádou. Poté vložte do trouby a pečte pomalu 3 hodiny. Na posledních 30 minut zvyšte teplotu na 200 stupňů.
  4. Během pečení maso kontrolujte a v případě potřeby podlijte vodou nebo potřete zbytkem marinády.
  5. Podávejte s chlebem nebo jiným pečivem.

Pomalu pečená vepřová žebra s BBQ omáčkou

Suroviny:

  • 3 kg krátkých vepřových žeber
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • 180 ml kečupu
  • 150 ml černého piva
  • 4 lžíce vinného octa
  • 4 lžíce worchesteru
  • 4 lžičky medu
  • 1 lžička hořčice

Postup:

  1. Vepřová žebra zbavte blanek, osolte je a opepřete. Poté pokapejte olivovým olejem a vše vetřete do masa.
  2. Žebra naskládejte do pekáče a zakryjte alobalem.
  3. Dejte do předehřáté trouby na 100 stupňů Celsia a pečte pomalu 7 – 8 hodin.
  4. Po 8 hodinách vyndejte pekáč z trouby a nechte žebra odpočinout.
  5. Mezitím připravte BBQ omáčku z kečupu, piva, worchesteru, vinného octa, medu a hořčice.
  6. Omáčkou důkladně potřete žebra, přidejte snítky tymiánu a odkryté pečte zhruba 30 minut.
  7. Po půl hodině vyndejte z trouby a nechte maso 10 minut odpočinout.
  8. Poté krájejte jednotlivá žebírka a podávejte s čerstvým pečivem.

Vařená vepřová žebra

Suroviny:

  • 1 kg vepřových žeber
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • sůl
  • kmín
  • voda

Postup:

  1. Žebra omyjte, nasekejte na menší kusy a vložte do hrnce.
  2. Přidejte k nim pokrájenou cibuli, česnek, sůl, všechno koření a zalijte zhruba 0,5 l vody.
  3. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném plamenu.
  4. Až půjde maso od kosti, žebírka jsou hotová.
  5. Vyndejte kousky koření a žebírka naskládejte na talíře. Přelijte sosem a podávejte s chlebem, hořčicí a křenem.

Jak upravit vepřovou panenku, aby chutnala dokonale? Poradíme vám!

Vepřová žebra na grilu

Suroviny:

  • 1,5 kg vepřových žeber
  • 2 cibule
  • 150 ml rajčatového protlaku
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • divoké koření

Na marinádu:

  • 150 g kečupu
  • 6 lžic olivového oleje
  • 6 lžic medu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce grilovacího koření
  • 3 lžíce barevného drceného pepře

Postup:

  1. Na oleji osmahněte pokrájenou cibuli s česnekem.
  2. Přidejte rajčatový protlak, zalijte vodou a dochuťte solí a kořením.
  3. Do této směsi dejte žebra a vařte 45 minut na mírném plamenu.
  4. Odstavte a nechte ve šťávě odležet do druhého dne.
  5. Žebra vyndejte z hrnce, potřete marinádou z oleje, medu, kečupu, česneku, grilovacího koření a pepře a opečte na grilu.

Přejeme vám dobrou chuť!

Ohodnoťte tento recept:
3,3
Právě čtete

Recepty na vepřová žebírka. Uspokojí každého milovníka masa