×
WomanOnly

Rozmrazujete maso v horké vodě? Víme, proč to nedělat

Zdroj: Shutterstock.com

Víte, jaké je nejoblíbenější jídlo nás Čechů? Jednoznačně maso. Každý z nás má v rukávu schovaných několik způsobů úpravy masa, a kdybychom potkali krávu, se zavázanýma očima budeme schopni pojmenovat všechny části jejího těla, ze kterých se dá něco uvařit, upéct nebo ugrilovat. Pravděpodobně bude většina z nás dávat přednost úpravě čerstvého masa, ale občas nastane situace, kdy musíme použít maso z mrazáku. Podařilo se nám zjistit, že klasické rozmrazovací postupy, které většina z nás využívá, nejsou pro rozmrazování masa vhodné! Proč je tomu tak?

Špatným rozmrazováním se množí bakterie

Pokud patříte k těm, kteří rozmrazují maso tak, že ho vloží do teplé vody nebo ho nechají rozmrznout přirozeně na pokojové teplotě, zbystřete, děláte to celou dobu špatně! Rozmrazovat maso při pokojové teplotě nebo ve stojaté vodě je podle hygieniků dokonce nebezpečné, protože se mohou přemnožit mikroorganismy, což vám může způsobit vážné zdravotní problémy.

Právě tyto podmínky jsou pro mikroorganismy kultivačním prostředím a maso mohou kontaminovat například salmonelou, Campylobacterií či dalšími střevními bakteriemi. Někteří z nás určitě potvrdí, že nevolnost ze špatného jídla není moc velká zábava. Na tyto rozmrazovací postupy byste si měli dát pozor zejména, vaříte-li pro děti. Proti podobným bakteriím není dostatečná ochrana ani potravinová folie nebo igelitový pytlík, ve kterém je zmražené maso zabaleno.

Stejná pravidla by měla platit, i když pracujete s čerstvým masem. Především byste ho neměli mýt v odstáté vodě. Když ho chcete před vařením opláchnout, měli byste to dělat jedině pod studenou tekoucí vodou.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Rozmrazujte jedině v lednici

Podle hygieniků by bylo ideální manipulovat s masem stejným způsobem, jako to dělají pracovníci ve stravovacích zařízeních. Tam kvůli zachování zdravotní neškodnosti platí, že maso se rozmrazuje buď v rozmrazovačích nebo v lednici při teplotě maximálně čtyři stupně Celsia. Rozmražovač si pravděpodobně pořizovat nebudete, ale rozmrazování v lednici by mělo být běžnou praxí. Pokud tedy před obědem zjistíte, že jste zapomněli vyndat maso z mrazáku, raději zvolte vegetariánskou alternativu.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*