Menu
WomanOnly
Hubnutí

Speciální jídelníček při cukrovce: inspirujte se!

Alena Zelová

Alena Zelová

4. 5. 2014

Cukrovka je celoživotní onemocnění. Můžeme jej jen korigovat, proto musíme svůj životní styl radikálně změnit, nejen co se týče potravy, ale i pohybu. Většina lidí má spojenou cukrovku s obézními lidmi. Ano, je to pravda, ale jen částečná. S obézními lidmi je spojen diabetes II. typu, který je nejčastější a označuje se jako jedna z civilizačních chorob. Oproti tomu diabetes I. typu se projevuje hubnutím až podvýživou. 

Pokud máte cukrovku, musíte vyškrtnout ze svého jídelníčku potraviny, které vám škodí, a naopak zvýšit příjem potravin, které vám dělají dobře. Musíte docílit k vyváženému příjmu – 60 % sacharidy, 25 % tuky a 15 % bílkoviny.

Jezte 5-6 jídel za den v rozmezí asi 3 hodin.

Specialista vám poradí, co jíst, jak často. Obzvláště pokud pracujete na směny, tak přizpůsobí jídelníček přímo pro vás, na míru. Hladinu cukru v těle byste si měli měřit průběžně i sami doma.

Nepřejídejte se!

Nedojídejte zbytky!

Nekuřte a nepijte alkohol!

Nápoje

Denně vypijte 2- 3 litry tekutin – čistá voda, minerálka, voda s citrónem, bylinné čaje. Alkohol může způsobit komplikace, proto se mu raději vyhněte. Nealkoholické pivo můžete.

Sladidla

Naučte se používat neenergetická náhradní sladidla (např. Aspartam, Sacharin, Sular). Slazení pomocí cukru a medu je nevhodné!

Maso

Jezte jen libová masa – králičí, hovězí, vepřové, kuřecí, telecí, srnčí a samozřejmě všechny čerstvé ryby. Tučná masa, uzená, mletá z obchodu nebo uzeniny se snažte omezit a postupně vyškrtnout z jídelníčku.

Maso a další suroviny upravujte všemi možnými způsoby, ale nesmažte!

Vejce

1 – 2x týdně

Mléko a mléčné výrobky

Vhodné jsou pro vás hlavně nízkotučné mléčné výrobky, včetně nízkotučného mléka. Méně vhodné, ale můžeme je jíst jsou např. Hermelín, Niva, Bryndza, Blaťácké zlato.

Plnotučné mléko, tučné sýry a uzené sýry, tvaroh, smetana, šlehačka, slazené jogurty nejsou vhodné.

Tuky

Rostlinné tuky (Rama, Flora), oleje (olivový, slunečnicový, řepkový, sójový…), máslo také můžete, ale rozhodně zapomeňte na kokosový a palmový olej, sádlo, škvarky, špek, slaninu a ztužené margaríny.

Pečivo a přílohy

Všeobecně je již známo, že tmavé celozrnné pečivo je zdravější, ale můžete jíst i bílé pečivo. Koblihy, dorty, zákusky a další sladké pečivo je pro vás tabu. Nevhodný pro vás je i knedlík ať už houskový nebo bramborový, ale i těstoviny! Jako přílohy spíše volte brambory, rýží nebo luštěniny.

Ovoce

Někteří lajci se obávají ovoce, protože obsahuje cukr, ale je ovoce a ovoce. Některé je pro vás vhodné (jablko, citrusy, citrón, rybíz, kiwi, jahody, broskve, meruňky, borůvky, meloun), méně vhodné (banán, švestky, hrozny, višně, třešně, ryngle).

Vždy se snažte jíst ovoce v syrové podobě.

Zelenina

Zelenina je pro diabetiky velmi vhodná a je nezbytná součást vašeho jídelníčku (300-400g)! Stejně jako ovoce je zelenina lepší v syrovém stavu nebo dušená v páře.

Cukrovinky

Dia výrobky, které znáte z obchodů, kde jsou speciální regály s těmito produkty.

 

Rámcové jídelníčky diabetických diet

Snídaně

Volit lze ze dvou variant:

  • snídaně „slaná“ (pečivo + sýr, tvaroh, šunka, vejce… + zelenina)
  • snídaně „sladká“ (ovesné vločky, müsli, corn fl akes + jogurt, tvaroh, mléko + ovoce)

Každá snídaně vždy obsahuje:

  • sacharidovou potravinu – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny sacharidových potravin
  • bílkovinnou potravinu(y) – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny bílkovinných potravin
  • zeleninu či ovoce – dle typu snídaně – „na slano × na sladko“. Zelenina či ovoce by kvůli svým důležitým přínosům neměli ve stravě chybět

Svačina – dopolední a odpolední

Svačina obsahuje:

  • zástupce nízkotučných bílkovinných potravin (nejlépe v zakysané podobě)
  • ovoce či zeleninu (pokud je zelenina obsažena v hlavních jídlech – snídaně, oběd večeře, je výhodné na svačiny zařazovat ovoce)

Oběd

Každý oběd vždy obsahuje:

  • sacharidovou potravinu – vyberte jednoho zástupce v požadovaném množství ze skupiny sacharidových potravin
  • bílkovinnou potravinu – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny bílkovinných potravin
  • zeleninu
  • může obsahovat nízkotučnou omáčku nebo zahuštěnou zeleninu jako přílohu v maximálním doporučeném množství
  • netučné polévky u rozpisů S225, S275 a S325

Večeře

Každá večeře vždy obsahuje:

  • sacharidovou potravinu – vyberte jednoho zástupce v požadovaném množství ze skupiny sacharidových potravin
  • bílkovinnou potravinu(y) – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny bílkovinných potravin
  • zeleninu
  • může obsahovat nízkotučnou omáčku nebo zahuštěnou zeleninu jako přílohu v maximálním doporučeném množství

Ohodnoťte tento článek:
1,5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Speciální jídelníček při cukrovce: inspirujte se!