Menu
WomanOnly
Polévky Snadné

Studená polévka gazpacho vás zasytí i ochladí

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Doba přípravy: 15 min

Přešla vás s příchodem horkých letních dnů chuť na teplé polévky? Dejte šanci andaluskému gazpachu! Vychlazená zeleninová polévka dozajista potěší vaše chuťové pohárky a ještě vás příjemně osvěží.

Polévka gazpacho a její charakteristika

Španělská polévka pochází z Andalusie, vyrábí se z čerstvé zeleniny a při přípravě neprochází varem. Podává se vychlazená a je tak ideální pro letní období. Receptů na gazpacho existuje mnoho a často se tak liší použitími ingrediencemi. V žádném případě by však v polévce neměla chybět loupaná rajčata a papriky zbavené semínek. Dalšími klasickými přísadami jsou cibule, česnek, okurka, olivový olej, sůl, pepř, citrónová šťáva a vinný ocet. Někdo do polévky rád přidává víno, různé bylinky a koření nebo olivy.

Jak vybírat olivový olej. Které údaje na etiketě by nás měly nejvíce zajímat?

Kde si na gazpachu pochutnáte?

Pokud se vám nechce polévku připravovat doma, můžete si na ni zajít do restaurace. Gazpacho najdete na jídelních lístcích ve středomořských restauracích i podnicích, které servírují zdravá jídla. Nemusíte nutně jezdit do velkých měst, ale pokud byste chtěli vsadit na jistotu, výborné gazpacho má Praha, která láká k návštěvě hned několika zajímavých podniků a dokonce pravidelně pořádá den polévky gazpacho. Počkat si ale musíte až na 23. listopad. Pokud si chcete připravit výbornou polévku doma, máme pro vás na gazpacho recept.

Gazpacho andaluz recept

Suroviny

2 porce

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience kromě okurky, vejce a pečiva vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
  2. Pokud je polévka na váš vkus moc hustá, můžete přilít vodu.
  3. Hotovou polévku nechte vychladit v lednici a podávejte s pokrájenou okurkou, čerstvým pečivem a vařeným vejcem.

Gazpacho polévka s chilli recept

Ingredience:

  • 4 rajčata
  • 1 paprika
  • 4 stroužky česneku
  • 1 salátová okurka
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžička cukru krupice
  • špetka chilli
  • sůl
  • pepř
  • pečivo
  • bazalka

Postup:

  1. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Papriku zbavte jádřince a pokrájejte na mešní kusy.
  3. Stroužky česneku oloupejte.
  4. Do mixéru dejte rajčata, papriku, česnek, cukr, víno, olej, citrónovou šťávu, sůl, pepř i chilli a pořádně rozmixujte.
  5. Do směsi přidejte na malé kostičky pokrájenou okurku a cibulku na kolečka.
  6. Vše nechte vychladit v lednici a podávejte s bazalkou a čerstvým pečivem.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Studená polévka gazpacho vás zasytí i ochladí