Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Jak vybírat olivový olej. Které údaje na etiketě by nás měly nejvíce zajímat?

Chcete udělat něco pro své zdraví a koupit si opravdu kvalitní olivový olej? Máme pro vás tipy, jak se v široké nabídce olejů zorientovat a vybrat správně.

Olivový olej prospívá našemu zdraví

Olivový olej je oblíbený pro svou příjemnou chuť a obsah prospěšných látek. Nachází se v něm omega-9 mastné kyseliny, polyfenoly, lignany, squalen, vitamin A, vitamin D, vitamin E a vitamin K.

Účinky olivového oleje

  • Snížení hladiny cholesterolu v krvi
  • Antioxidační účinky a pozitivní vliv na přirozenou detoxikaci těla
  • Podpora trávení
  • Lepší absorpce vápníku
  • Příznivý vliv na pohlavní orgány
  • Zlepšení nervosvalové činnosti
  • Ochrana proti zácpě a nadýmání
  • Prevence mrtvice, srdečních chorob, rakoviny, osteoporózy a Alzheimerovy choroby
  • Nižší riziko vzniku diabetu 2. stupně
  • Zpomalení stárnutí

Olej do kuchyně patří. Víte, jaký olej se na co hodí?

Jak poznáte kvalitní olivový olej?

Legislativa Evropské unie rozděluje olivový olej do několika kategorií:

  1. Extra panenský olivový olej lisovaný za studena – nejkvalitnější olivový olej, který se vyrábí z prvního lisování. Neprochází chemickými úpravami a obsah volných mastných kyselin nepřekročuje 1 %. Tento způsob zpracování zachovává v oleji maximum prospěšných látek, jako jsou vitaminy, minerály a antioxidační látky.
  2. Panenský olivový olej – méně kvalitní varianta extra panenského oleje se získává z oliv mechanickým vytlačováním a lisováním bez použití jiných technologií nebo chemických přísad. Obsah volných mastných kyselin se může pohybovat od 1 do 2 %. Panenský olivový olej se vyznačuje vyšší kyselostí a hodí se pro studenou i teplou kuchyni.
  3. Rafinovaný olivový olej – získává se lisováním za vysokého tlaku a při působení tepla dosahujícího 90 °C. Následně olej prochází chemickou úpravou. Vysoké teploty ničí obsažené látky a olej znehodnocují. Proto se rafinovaný olivový olej nedoporučuje do studené kuchyně, ale pouze ke smažení.
  4. Olivový olej – jedná se o směs panenského oleje (25 %) a rafinovaného oleje.
  5. Matolinový olivový olej – zbytkový olej má nejhorší kvalitu ze všech typů olivových olejů. Vyrábí se z posledního lisování olivových slupek a pecek, a používá se k technickým účelům.

Olivový olej – acidita neboli kyselost

Acidita poukazuje na podíl volných mastných kyselin v oleji vyjádřený v procentech. Čím nižší procento acidity je, tím je olej kvalitnější. Tento pojem má však cenu sledovat pouze u nerafinovaných olivových olejů, které se získávají za pomoci mechanických postupů. Rafinované oleje se vyrábí chemickou cestou, při které procento acidity výrazně klesá.

Na úroveň kyselosti má vliv několik faktorů. Aby byla acidita co nejnižší, nesmí se olivy při sklizni porušit, nesmí se sklízet přezrálé a nesmí se dlouho skladovat. Tyto faktory mají na kvalitu výsledného oleje velký vliv a podílí se i na obsahu volných mastných kyselin.

Pokud nechcete zažít, když je olivový olej hořký a pocítit nepříjemnou chuť v ústech, hledejte na etiketě co nejnižší číslo.

Co sledovat při výběru olivového oleje?

1. Etiketa výrobu

Výrobce má povinnost uvést na etiketu olivového oleje veškeré potřebné údaje. Pokud chybí některá zásadní informace, olivový olej byste neměli kupovat.

Na etiketě výrobku hledejte:

  • typ olivového oleje (extra panenský, panenský, rafinovaný)
  • obsah mononenasycených mastných kyselin (měl by být vyšší než 70 %)
  • množství polynenasycených tuků (nejlépe 7-8 %)
  • obsah nasycených tuků (neměl by přesáhnout 13 %)
  • acidita – čím nižší číslo, tím je olej kvalitnější. U extra panenského oleje by acidita neměla přesáhnout hodnotu 0,8. Panenský olivový olej by měl mít aciditu nejvýše 2. Ty nejkvalitnější olivové oleje se pyšní aciditou nižší než 0,2.
  • datum lisování – pokud na obalu lahve není datum uvedené, výrobek nekupujte. Od data lisování by se měl olej spotřebovat do 2 let. Po uplynutí této lhůty dochází k oxidaci, zhoršení chuti oleje a ztrátě prospěšných živin.
  • země původu – protože má na chuť oleje velký vliv podnebí, výrobci kvalitních olivových olejů uvádí na etiketu také zemi původu. Kvalitní olivové oleje pochází zejména z Řecka, Itálie, Španělska a Portugalska. Nejlepší řecký olivový olej nese označení odrůdy „koroneiki“. Ocenění nejlepší olivový olej na světě právem nese panenský olivový olej Sol d´Oro.

2. Způsob použití

  • Studená kuchyně – do salátů, na pečivo a k výrobě domácích zálivek vybírejte vždy extra panenský olivový olej. Užijete si tak jeho výraznou chuť.
  • Tepelné zpracování – jestliže chcete olivový olej používat zejména k vaření, bude vám stačit panenský olivový olej.

3. Chuť oleje

Pokud budete mít možnost olivový olej před nákupem ochutnat, vyberte si produkt s vyváženou chutí, který vás zaujme a uspokojí vaše chuťové pohárky.

4. Barva lahve

Všímejte si také barvy nádoby, ve které je olivový olej uskladněný. Protože světlo snižuje kvalitu olejů, měly by být plněné do tmavých (nejlépe zelených) sklenic. Vyhýbejte se olejům v plastových lahvích, které propouští světlo a umožňují rychlejší oxidaci.

5. Cena

U olivových olejů platí pravidlo, že s cenou stoupá kvalita.

6. Certifikáty

Kvalitu olivového oleje poznáte také podle různých certifikátů, např. IFS (Mezinárodní potravinový standard), certifikace ISO (certifikáty jakosti Mezinárodní organizace pro normalizaci), PDO (Chráněné označení původu) a další.

Co naopak není podstatné?

  • Barva olivového oleje – liší se v závislosti na barvě oliv a neodráží kvalitu oleje
  • Nečistoty na dně lahve – značí vysrážené lecitiny, které v žádném případě nezhoršují kvalitu výrobku

Oblíbené značky olivových olejů, které seženete v ČR

  • Parioli
  • Kaiser Franz Josef
  • Carbonell olivový olej
  • Monini
  • Bio La Pressa Romana
  • Ondoliva
  • Primadonna
  • Luccese

Mýty o palmovém oleji. Je pravda vše, co o něm slyšíme?

Skladování olivového oleje

Olivový olej chraňte před přímým slunečním zářením, vzduchem a vyššími či naopak příliš nízkými teplotami. Pokud nestojíte o žluklý olivový olej, neskladujte ho v blízkosti sporáku. Olej nedávejte ani do lednice. Uchovávejte ho nejlépe v tmavé místnosti při teplotě do 23 stupňů Celsia. V optimálních podmínkách vám vydrží až 3 roky. V opačném případě hrozí, že zežlukne už do 3 měsíců.

Kde olivový olej koupit?

Olivové oleje můžete nakupovat v supermarketech i dalších běžných obchodech. Kvalitnější olivové oleje však seženete mnohem snadněji v obchodech se zdravou výživou a ve specializovaných prodejnách. Bez problému seženete také olivový olej online.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak vybírat olivový olej. Které údaje na etiketě by nás měly nejvíce zajímat?