×
WomanOnly

Tarhoňa jako příloha i hlavní chod. Zkuste ji s kuřecím či se zeleninou

Tarhoňa
Zdroj: Shutterstock

Tarhoňa je druh těstoviny, který se používá především v maďarské a slovenské kuchyni. Nejčastěji se podává jako příloha k masitým pokrmům, může však představovat také základ hlavního chodu či například zavářku do polévky. Zkuste si tarhoňu připravit s kuřecím masem, se zeleninou a parmezánem nebo s rajčaty a sušenými bylinkami.

Jak připravit tarhoňu?

Tarhoňu sice řadíme mezi těstoviny, nicméně co do způsobu přípravy se podobá spíše rýži. Stačí orestovat cibulku, přisypat tarhoňu, zalít ji vodou či vývarem a vařit asi 15 minut, dokud nezměkne. Na 1 díl tarhoně doporučujeme zhruba 1.5 dílu tekutiny, přičemž nejprve přidáme jen část tekutiny a během vaření ji případně doléváme.

Dalším způsobem je příprava tarhoně v troubě, kdy ji stačí orestovat na cibulce, přemístit do trouby, zalít vodou či vývarem a péct přibližně po dobu 15 minut.

Jak správně držet čínské hůlky. Ukážeme vám to

Kolik tarhoně na 1 porci?

Tarhoňa může představovat přílohu i hlavní chod. Pokud ji připravujete jako přílohu, doporučujeme na jednu porci zhruba 60–70 g tarhoně v suchém stavu. Jestliže má představovat hlavní chod, může být množství i dvojnásobné.

Tarhoňa s kuřecím masem

Chutné a syté jídlo, které potěší svou rychlou přípravou. Můžete použít kuřecí prsa či zbytek pečeného kuřete, který potřebujete zužitkovat. Tarhoňa s kuřecím masem je výborná také za studena, tudíž si ji lze vzít i jako studený oběd například do školy nebo práce.

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g tarhoně
  • 350–400 ml vývaru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, potřeme sojovou omáčkou a necháme přibližně 2 hodiny uležet v lednici.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém oleji dosklovata. Přidáme česnek a ještě krátce restujeme. Nakonec vložíme i maso a zprudka jej osmahneme.
  3. Přisypeme tarhoňu a za stálého míchání vše společně opékáme. Přilijeme asi 300 ml vývaru, přiklopíme poklicí, osolíme, opepříme a necháme 15 minut dusit. Průběžně promícháváme a v případě potřeby dolijeme zbytek vývaru.
  4. Dochutíme pepřem, solí a podáváme.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut (+ 2 hodiny na uležení masa)

Frankfurtská polévka našich babiček. Vyzkoušejte českou klasiku

Krémová tarhoňa se zeleninou a parmezánem

Pokud máte rádi klasické italské risotto, určitě si tento recept zamilujete. Za krémovitost tento pokrm vděčí především parmezánu, proto s ním rozhodně nešetřete. Krémovou tarhoňu lze podávat jako hlavní jídlo i jako přílohu k masu. Pokud ji připravujete jako přílohu, postačí vám 250 g na 4 porce, jestliže ji vaříte jako hlavní chod, množství zdvojnásobte.

Ingredience:

  • 250–500 g tarhoně
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje + do uvařené tarhoně
  • 2 lžíce másla
  • 250–300 ml vývaru
  • 2 snítky tymiánu
  • hrst strouhaného parmezánu

Postup:

  1. Tarhoňu nejprve uvaříme v osolené vodě 5 minut. Vodu slijeme, přidáme pár kapek olivového oleje a dobře promícháme.
  2. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata a přidáme nasekaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev a na kolečka nakrájený pórek. Vše společně opékáme ještě zhruba minutu. Přidáme tarhoňu a tymián a ještě chvilku zlehka opékáme. Poté přilijeme víno a po cca 3 minutách také většinu vývaru. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud tarhoňa nezměkne. Občas promícháme a v případě potřeby dolijeme vývar.
  3. Na závěr vmícháme máslo a parmezán, díky kterému tarhoňa získá na krémovitosti. Důkladně promícháme a můžeme podávat.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 35 minut

Pečená tarhoňa s rajčaty a bylinkami

Pečená tarhoňa s rajčaty a bylinkami se hodí především jako příloha. Před pečením ji nemusíte vařit, doporučujeme však alespoň rychlé orestování na cibulce pro lahodnější chuť.

Ingredience:

  • 250 g tarhoně
  • 350–400 ml vývaru
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sušené oregano
  • sušený tymián
  • sušený rozmarýn
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme dosklovata, poté přidáme také česnek a ještě minutu opékáme.
  2. Přidáme tarhoňu a za stálého míchání chvilku restujeme, poté přilijeme rajčata, rajčatový protlak a asi 300 ml vývaru. Osolíme, opepříme a dochutíme sušeným oreganem, rozmarýnem a tymiánem.
  3. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Tarhoňu přemístíme do zapékací misky, přikryjeme a pečeme asi 15 minut, případně déle, aby změkla. Občas ji promícháme a v případě potřeby doléváme vývar. Přidáme pepř a sůl dle chuti a můžeme podávat.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*