Menu
WomanOnly

Tipy na lehký oběd: Vyzkoušejte naše 3 veganské recepty

Není vůbec špatné vyzkoušet v jídle občas něco nového. A veganská kuchyně přestavuje skutečnou výzvu. Rozhodně ale nemusíte rezignovat na chuť a poživatelnost pokrmů, když se rozhodnete vyzkoušet veganský oběd. Máme pro vás hned tři veganské recepty, které vás rozhodně příjemně překvapí.

Pikantní chřest se zázvorem

  • 400 g chřestu rozpůleného na dva stejné kousky
  • 2 lžičky oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička čerstvě namletého pepře
  • 1 lžíce hrubě namletého zázvoru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl

Na rozpálenou pánev nalijte olej a opražte na něm kmín. Když začne praskat, přidejte zázvor, pepř, citronovou šťávu, chřest a sůl. Na mírném plameni orestujte, dokud chřest nezměkne.

Při servírování zakápněte kvalitním olivovým olejem a podávejte s čerstvou bagetou.

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

Falafelový sendvič

Na falafel:

  • 2 a půl hrnu cizrny, přes noc namočené
  • 2 lžíce nasekané petrželové nati
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 nasekanou zelenou chilli papričku
  • kousek čerstvého nasekaného zázvoru
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička chilli lupínků
  • 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • sůl, olej na smažení

Na omáčku tahini:

  • 1/4 hrnku sezamových semínek
  • sůl
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • 1 zelená chilli paprička

Dále potřebujete:

  • hrst nakrájeného ledového salátu
  • 2 nakrájená rajčata
  • 1 středně velkou nakrájenou okurku
  • 1/2 hrnku nastrouhané okurky
  • 4 kapsy z pita chleba

Falafelové koule: Cizrnu uvařte v tlakovém hrnci na střední výkon. Když začne stoupat pára, trochu uberte na výkonu a vařte asi 4 minuty. Po vypnutí nechte nejprve odejít všechnu páru, teprve potom hrnec otevřete. Cizrna by neměla být převařená, spíš jen mírně měkká.

Pak všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte do konzistentní hmoty. Z ní vytvářejte kuličky o velikosti přibližce jedné polévkové lžíce a smažte 3 až 5 minut na v rozpáleném oleji.

Tahini omáčka: Rozpalte pánev a orestujte na ní sezamová semínka po dobu asi 2 až 3 minut. Pak plamen vypněte a nechte pánev zchladnout. Pak pridejte k semínkům všechny ostatní ingredience a vytvořte pastu, v případě potřeby přidejte vodu.

Jak servírovat: V troubě rozpečte pita chleba a rozřízněte ho tak, aby vznikla kapsa. Tu naplňte nakrájeným salátem, rajčaty i okurkou a zalijte omáčkou tahini. Nakonec přidejte 3 až 4 falafelové koule, které znovu zakápněte omáčkou a pak už je čas si pořádně pochutnat.

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

Tofu kari

  • 250 g tofu bez příchutě, nakrájeného na centimetrové kostičky
  • 3 na kousky nakrájená na drobno rajčata
  • 2 velké cibule nasekané na jemno
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • čerstvý koriandr
  • 2 lžičky kešu oříšků
  • 2 lžičky rozinek
  • sůl a olej na smažení

Na rozpálené pánvi osmahněte kmín a když začne praskat, přidejte cibuli a osmahněte. Když cibule zesklovatí, přidejte rajčata a nechte změknout. Pak přidejte mletý kmín a kousky tofu, které znovu nechte pár minut vařit, občas promíchejte. Do směsy nasypejte ještě kešu a rozinky, dvě minuty povařte a nakonec vypněte zdroj tepla a pridejte koriandr. Podávejte třeba s rýží.

Tip: Po celou dobu vaření nechte pánvičku přiklopenou, tím si zajistíte, že tofu nasáhne vůni cibule, rajčat i ostatních ingrediencí.

Ohodnoťte tento recept:
1
Právě čtete

Tipy na lehký oběd: Vyzkoušejte naše 3 veganské recepty