×
WomanOnly

Udělejte si domácí šípkový sirup. Je to vitamínová bomba!

Recept na šípkovou omáčku

Šípkový sirup je bohatým zdrojem vitamínu C, zároveň však skvěle dochutí čaj nebo domácí limonádu. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá. Určitě sirup vyzkoušejte.

Co jsou to vlastně šípky?

Šípek je plod růže šípkové (latinsky rosa canina), respektive jde o souplodí nažek. Má protáhlý tvar a červenou, případně červenooranžovou barvu. Pod lesklou slupkou se nachází dužina, pod ní pak semínka a jemné chloupky.

Keř se u nás vyskytuje hojně, především podél cest, na okrajích lesů a v hájích. Kvete na začátku prázdnin. Ideální dobou pro sběr šípků je pak září až říjen. Po prvním mrazíku jsou plody nejsladší, ovšem dlouhodobé působení chladu jim nesvědčí a měknou.

Léčivé účinky šípků

O příznivých účincích šípků se ví odpradávna, byly a jsou důležitou součástí lidového léčitelství. Používaly se například při kurdějích.

Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C, proto se skvěle hodí při nachlazení, kašli a horečce. Obsahují rovněž vitamín A, K, B1, B2 a B3. Mají detoxikační účinky, pomáhají při revmatismu i proti únavě. Podporují imunitu.

Hojně se využívají také močopudné účinky šípků, a to například k léčbě zánětu močového ústrojí nebo ledvin. Dobře si poradí i s bolavým žaludkem, průjmy nebo kolikami. Rovněž přispívají k zástavě krvácení a působí proti chudokrevnosti.

Protože obsahují vhodnou kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C, využívají se také k léčení paradontózy a zánětů dásní.

Skvělé pak je, že jejich používání s sebou nenese žádné nežádoucí účinky.

Obsah vitamínu C

Doporučená denní dávka vitamínu C je 80 mg u dospělého a 40 mg u dítěte. Šípky z růže šípkové, která je u nás nejrozšířenější, obsahují asi 800 mg vitamínu C ve 100 gramech (například ve 100 g pomeranče je ho jen 51 mg). Ovšem plody jiných druhů růží jsou na vitamín C ještě bohatší. Nejvíce ho obsahuje růže alpská (Rosa alpina), a to až 1 800 mg na 100 gramů šípků.

Jak se šípky naložit?

Šípky lze zpracovat různě. Můžete z nich udělat čaj, víno, marmeládu nebo kompot, případně skvělý sirup. Můžete je usušit, nebo použít čerstvé.

Sběr šípků

Sbírání těchto červených plodů je trochu boj, protože na větvích jsou trny, které vám mohou zničit oblečení případně vám poškrábat ruce. Volte tedy starší kusy oděvů, ideálně silonové, na kterých se trny špatně zachytávají, a použijte i ochranné rukavice. Šípky sbírejte nejlépe do látkového sáčku, chvíli přečkají i v igelitce.

Sušení šípků

Můžete je sušit v troubě, sušičce nebo jen na vzduchu. Před sušením je omyjte ve vodě a odstraňte nečistoty. Nejlepší je šípky nejprve chvíli sušit v troubě (asi při 60 až 70 °C s pootevřenými dvířky) nebo v sušičce, a pak je dosušit při pokojové teplotě. Vydrží několik let. Ovšem pozor, obsah vitamínu C si uchovají jen rok.

Při přípravě čaje ze sušených šípků je dobré je nejprve na nějakou dobu louhovat a až poté povařit, případně obráceně. Šípky lze i nadrtit. Čaj je pak ale nutné scedit přes jemné sítko, aby v něm nezůstaly jemné chloupky.

Čerstvé šípky

Plody růže šípkové můžete zpracovat i čerstvé. Vaří se na mírném ohni asi 10 až 20 minut, a to i opakovaně (nejvýše čtyřikrát). Nejsilnější bývá druhý a třetí výluh.

Recept na lahodný šípkový sirup

Šípkový čaj či marmeládu zná asi každý. My vám teď prozradíme recept na skvělý šípkový sirup, který vás uchrání před nemocemi z nachlazení. Můžete si dát ráno lžičku jen tak, přidat si ho do čaje nebo ho použít jako základ do domácí limonády.

Suroviny: 1 kg šípků, 1 l vody, 0,5 až 0,75 kg cukru (záleží, jak sladký sirup chcete), šťávu z jednoho citrónu

Postup:

V prvním kroku je potřeba šípky omýt a rozmixovat (případně umlít). Poté k nim přidejte litr vody a přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, občas promíchejte. Odstavte a nechte asi 2 hodiny louhovat.

Následně směs přeceďte před velmi jemné sítko či přes plátno. Ideálně dvakrát, abyste se zbavili všech nečistot. Poté do vzniklé šťávy přidejte cukr a citrónovou šťávu a vařte asi 10 minut. Šípky můžete klidně použít ještě jednou.

Hotový sirup rozlijte do vyvařených sklenic. Ty opatřete víčkem a otočte je dnem vzhůru. Sirup skladujte na tmavém místě.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*