×
WomanOnly

Jak uspořádat potraviny v ledničce a předejít plýtvání

Možná jste nikdy příliš nepřemýšlela nad tím, jak máte uspořádanou lednici. Prostě jste potraviny naskládala na poličky, jak vám přišly pod ruku a více jste se s tím nezabývala. Na tom, kde máte potraviny v lednici uložené ale záleží, pokud je dáte do lednice jen tak nahodile, rychleji se vám zkazí, ztratíte přehled o tom, co v lednici vlastně máte a okradete se o spoustu prostoru. Udělejte si v lednici pořádek podle našeho návodu.

 Začněte údržbou

Před tím, než začnete do lednice skládat nakoupené potraviny, je zapotřebí nezbytně nutná údržba. Lednici důkladně umyjte, pokud máte starší mrazničku, pak jí i odmrazte. Nezapomeňte také zkontrolovat, že máte nastavenou lednici na optimální teplotu. Navolte lednici tak, aby chladila max. na 4 °C, tak nejsnáze zabráníte množení bakterií a také optimalizujete uchovávání potravin.

Dveře lednice

Do poliček ve dveřích lednice dejte ty potraviny, které podléhají nejméně kazivost. Tento prostor lednice je totiž ten nejteplejší, a proto není vhodný pro potraviny, které se rychle kazí. Do dveří lednice je vhodné dát například olej, med, džemy, džusy a jiné nápoje, hořčici, kečup, filtrovanou vodu aj. Je velmi praktické dát většinu lahví s nápoji do dveří lednice, ušetříte tak velké množství prostoru v lednici.

Vrchní police

Nejvrchnější část lednice je vhodná pro načaté potraviny, v této části lednice je totiž teplota nejkonzistentnější. Do této části lednice dejte také lahve s vínem, nebo jiným alkoholem, kterému bude rovněž vyhovovat stálá teplota. Díky tomu, že budete mít načaté potraviny přímo na očích, eliminujete tak, že byste na ně zapomněla a později je musela vyhodit. Potravinami tak nebudete plýtvat a ušetříte nemalé peníze.

Nižší police

V nižších policích je teplota nejchladnější, a proto sem dejte potraviny, jako je maso, mořské plody, vejce a jiné potraviny, které se rychle kazí a potřebují být v chladu. V těchto policích by se měly skladovat také uzeniny, sýry a jiné lahůdky. Skladujte je nejlépe nejen v papírech, do kterých je balí v obchodech, ale dejte je do plastových krabiček. Uzeniny a sýry tak zůstanou čerstvé a lahodné.

Oddělte zeleninu

Zelenina a ovoce by měly být v naprosto separovaném šuplíku, který většinou bývá v lednici zabudován. Pokud byste zeleninu jen tak pohodila mezi ostatní potraviny, kazila by se příliš rychle a vy byste ji byla nucena po pár dnech vyhodit. Takové plýtvání jídlem si může v dnešní době dovolit málo kdo. Proto pečlivě promyslete, do jaké části lednice zeleninu a ovoce dáte.

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*