×
WomanOnly

Vajíčková pomazánka na Velikonoce 5x jinak. Ochutnejte její různé varianty

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka je nedílnou součástí jídelníčku spousty z nás. Receptů na ní existuje nespočet a v podstatě v každé rodině se najde nějaký oblíbený, který se předává z generace na generaci. Určitě takový máte i vy. Přesto možná toužíte občas po změně a my vám přinášíme hned 5 naprosto skvělých receptů.

V některých domácnostech je vajíčková pomazánka tradičním jídlem ke snídaním, svačinám nebo večeřích, zejména po Velikonocích, kdy míváme zásobu vařených vajíček. Je vydatná, velmi dobrá a příprava zabere pár minut. Při její přípravě se fantazii meze nekladou a vy tak můžete různě experimentovat a přidávat rozmanité ingredience. Ono z toho vždy něco vyleze. Zkusíte některý z našich receptů?

Klasická vajíčková pomazánka

Přísady:

  • 4 až 5 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžíce majolky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • máslo – přidejte podle potřeby
  • 1 střední cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka

Postup

Vajíčka oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Použít můžete také struhadlo. Smíchejte s povoleným máslem. Někdo dává i margarín, ale ten nikdy nebude tak dobrý. Přidejte majonézu, jemně pokrájenou cibulku, pepř a sůl. Nakonec vmíchejte do pomazánky hořčici. Vše řádně promíchejte a zapracujte pokrájenou pažitku. Tou můžete posypat také namazané pečivo.

Velikonoce a vejce: Jak poznat čerstvá a co vám o nich řekne vyražený kód?

Vajíčková pomazánka s lučinou

Přísady:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • cca 200 g lučiny
  • špetka mletého koriandru
  • čerstvá pažitka

Postup

Uvařená vajíčka oloupejte a vyjměte žloutky. Ty smíchejte v misce s lučinou. Bílky pokrájejte nožem na malé kousíčky a přidejte do misky. Dochuťte solí, pepřem a mletým koriandrem. Nakonec nakrájejte pažitku a zamíchejte do pomazánky.

Vajíčková pomazánka se zakysanou smetanou od Magdaleny Dobromily Rettigové

Přísady:

  • 8 vajec uvařených natvrdo
  • 50 g másla
  • 4 syrové žloutky (ano opravdu)
  • 1 lžička hladké mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl
  • pepř

Postup

Uvařená vejce oloupejte, ze třech kousků vyndejte žloutky, bílky a zbytek vajec rozkrájejte na kostičky. Utřete máslo, dejte do něj syrové žloutky, osolte, přidejte kávovou lžičku mouky a kvalitní a hustou zakysanou smetanu, ve které ještě předtím zamícháte dvě lžíce vinného octa. Všechno dobře promíchejte, až vznikne kompaktní směs. Následně zvolna vmíchejte na kostičky nakrájené vejce.

Vymažte zapékací misku máslem, celou směs do ní vložte a přidejte do ní tři zbylé žloutky rozkrájené nadrobno. Magdalena doporučuje prosít skrz cedník, dejte ještě trochu másla a nechte v troubě zapéct. Milovníci pepře mohou ještě nějaký přidat.

Vajíčková pomazánka s tatarkou

Přísady:

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 100 g tatarské omáčky (nebo dle potřeby)
  • 100 g šunky
  • 2-3 kyselé okurky
  • citronová šťáva (pár kapek na dochucení)
  • sůl
  • pepř

Postup

Oloupejte vejce, nakrájejte nadrobno a smíchejte s tatarkou. Pokrájejte šunku na nudličky nebo malé kostičky, nastrouhejte okurku a vše promíchejte. Osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Všechno ještě jednou důkladně zamíchejte a dejte do ledničky vychladit. Můžete mazat na chleba, plátky veky a dozdobit podle libosti.

Velikonoční nádivka. Recepty na 4 tradiční alternativy i pro začínající kuchařky

Veganská vajíčková pomazánka z tofu

Přísady:

  • 250 g tofu
  • 2 lžíce veganského másla
  • 1 lžičku kurkumy, která dodá barvu
  • 1 lžička černé soli (voní jako vejce)
  • sůl
  • pepř

Postup

Je jasné, že tato pomazánka nemůže být z vajec, protože vegani je z etických důvodů nejedí. Přesto si lahodnou „vajíčkovou“ pomazánku udělat mohou. Stačí jim k tomu tofu a pár dalších surovin.

Začneme tím, že si tofu nastrouháme do misky. Přidáme černou sůl, kurkumu, pepř a vše důkladně zamícháme. Z pomazánky by měla vycházet typická vůně vajec. Pomazánku krásně spojí veganské máslo. Pro lepší chuť můžete ještě přidat sterilované okurky.

A jak to máte vy? Která je pro vás ta nejlepší vajíčková pomazánka všech dob. Máte nějaký svůj top oblíbený recept? Podělte se do komentářů.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*