×
WomanOnly

Vejce Benedikt krok za krokem. Jak na to, aby se povedlo na první pokus?

Recept na vejce Benedikt
Zdroj: Shutterstock

Vejce Benedikt – dokonalá, i když tak trochu pracná snídaně, o jejímž vzniku koluje řada legend. Jak si tuto původně americkou pochoutku připravit, jak na tu nejlepší holandskou omáčku a v jakých obměnách lze vejce Benedikt podávat?

Co je vejce Benedikt a kde se vlastně vzalo?

Vejce Benedikt je snídaňová klasika, kterou v původní podobě tvoří snídaňový muffin s plátkem šunky, ztraceným vejcem a holandskou omáčkou. Existují také různé obdoby tohoto pokrmu, těm se však budeme věnovat níže.

O tom, jak vejce Benedikt vzniklo, panují spory. Dle jedné z mnoha verzí příběhu mělo vejce Benedikt roku 1894 posloužit jako lék na kocovinu burzovnímu makléři Lemuelovi Benedictovi, jiná teorie zase hovoří o jistém LeGrandovi Benedictovi – milionáři, pro kterého byl pokrm připraven roku 1860 v restauraci Delmonico. Původ receptu na vejce Benedikt je tedy nejasný, běžně je však tento pokrm považován za americký. Z USA se pak pravděpodobně rozšířil do Evropy, kde se stal oblíbenou součástí snídaňových menu.

Holandská omáčka. Jednoduchá příloha k zelenině i masu

Holandská omáčka k vejci Benedikt

Holandská omáčka je stejně jako pečivo a plátek šunky nezbytnou součástí pokrmu, který nazýváme vejce Benedikt. Jedná se o bílou omáčku z másla a šlehaných žloutků, která se podává také například k rybám, mořským plodům nebo zelenině.

Příprava holandské omáčky není zrovna jednoduchá a vyžaduje alespoň špetku zručnosti. Nejprve se rozpustí máslo, poté se ve vodní lázni vyšlehá žloutek s vodou a libovolným kořením, popřípadě s bílým vínem nebo vinným octem, a nakonec se postupně přidává rozpuštěné máslo. Omáčku hned poté podáváme.

Vejce Benedikt vs. florentinská vejce. V čem se liší?

Jak jsme již zmínili, vejce Benedikt sestává ze snídaňového muffinu (nebo jeho obdoby), plátku šunky, ztraceného vejce a holandské omáčky. Nicméně základní recept na vejce Benedikt má dnes řadu obměn, mezi které patří kromě dobře známého vejce Florentine také například vejce Hemingway nebo vejce Mornay.

Hlavní rozdíl mezi vejcem Benedikt a florentinskými vejci spočívá v tom, že se na pečivo místo šunky dává dušený špenát. Ostatní ingredience zůstávají stejné. U vejce Hemingway se šunka nahrazuje plátkem uzeného lososa, v případě vejce Mornay je zase holandská omáčka nahrazena omáčkou Mornay.

Jak uvařit pošírované neboli ztracené vejce

Jednoduché vejce Benedikt krok za krokem

Vejce Benedikt nepatří k těm nejjednodušším jídlům, pokud však dodržíte pár jednoduchých pravidel, jistě se vám povede na první pokus.

Aby byla příprava tohoto pokrmu co nejsnazší, je vhodné připravit si veškeré ingredience předem. Poté je klíčové začít ztracenými vejci a končit přípravou holandské omáčky. Zároveň je nezbytné použít čerstvá vejce, přičemž platí, že čím čerstvější, tím lepší. V opačném případě nebudou v okamžiku, kdy je dáme do vody, držet pohromadě, což nám znatelně ztíží přípravu ztracených vajec.

A jak je to s pečivem a druhem šunky v tomto receptu? Ideální je použít již zmíněný snídaňový muffin, popřípadě čerstvou žemli, například kaiserku. Výběr šunky je čistě na vás – skvěle se hodí klasická dušená i sušená šunka, ideálně s co nejvyšším podílem masa.

Ingredience:

  • 4 čerstvá vejce
  • 4 snídaňové muffiny / žemle
  • 4 plátky šunky
  • 1 lžíce vinného octa

Na holandskou omáčku:

  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve si připravíme ztracená vejce. V hrnci přivedeme k varu vodu a přidáme ocet. Do skleničky si rozklepneme vejce a ve vroucí vodě vařečkou vytvoříme vír, do kterého vejce dáme. Vaříme 3 minuty, poté jej vyjmeme a dáme do studené vody. Tento postup opakujeme s každým vejcem. Před podáváním je na chvíli vložíme do teplé vody, aby se ohřála.
  2. Pečivo si opečeme dokřupava. Šunku si rovněž můžeme nasucho opéct, není to však nutné.
  3. Nyní se již můžeme pustit do přípravy holandské omáčky. Máslo necháme rozpustit. Vezmeme si misku, kterou postavíme do vodní lázně. V ní rozmícháme žloutky s 2 lžícemi vody a přidáme hořčici a špetku soli. Šleháme, dokud směs nezesvětlí a nenapění. Voda pod miskou nesmí být příliš vřelá, aby se žloutky nezačaly srážet. Pokud se tak stane, je nutné misku ihned odstranit ze zdroje tepla a směs pořádně rozmíchat. Postupně vmícháme rozpuštěné máslo. Šleháme, až dosáhneme konzistence podobné majonéze. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a případně špetkou soli.
  4. Vejce vložíme do teplé vody. Opečené žemle dáme na talíře, poklademe je plátky šunky, ztracenými vejci a nakonec vše zalijeme holandskou omáčkou.

Počet porcí: 4
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 30 minut

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*