Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

5 důvodů proč jíst cibuli aneb za těch pár slz to stojí

Většina lidí nemá ani tušení, že cibule je doslova přírodní lékárničkou, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Má nepřeberné lékařské využití a léčí tak téměř všechny neduhy. Rozhodně stojí za těch pár slz, jež vám ukápnou při jejím krájení!

Výhodou cibule je, že dodá chuť každému slanému jídlu a proto je také hojně používána v každé kuchyni. Dá se jíst jak upravená, tak syrová, například v salátech. Dalším pozitivem je, že si spoustu svých léčivý vlastností zachová i po tepelném zpracování.

Zatočí s chřipkou i nachlazením

Cibulový čaj nebo šťáva z ní se těší velké oblibě především pro své antibakteriální účinky. Je tak jedním z nejlepších prostředků proti chřipce a nachlazení. Cibule samotná si nenajde moc gurmánských příznivců, pokud si ji však zalijete medem nebo posypete cukrem, bude velmi chutná. Jedinou nevýhodou je fakt, že vám bude mírně cítit z úst, zato vás vyléčí, než se stačíte nadát.

Pro zdravé srdce

„Panenka ve stovce sukní,“ jak cibuli nazývají naše babičky působí pozitivně také na naše srdíčko. Určité její složky totiž zabraňují usazování cholesterolu a krevních tuků v cévách, a tak přispívají k prevenci mrtvice a infarktu. Dále zlepšují funkci buněčných membrán, které rovněž přispívají ke zdravému chodu srdce. Proto by cibule měla být nedílnou součástí vašeho jídelníčku!

Pevné kosti

Vědecké studie dokázali, že cibule způsobuje vyšší hustotu kostí a tím nás chrání před osteoporózou. Tudíž je velkým pomocníkem pro zralé ženy v menopauze, které jsou na toto onemocnění náchylné. Cibule prospívá i pojivovým tkáním, jako jsou šlachy, vazy a chrupavky.

Hubněte s cibulí

Cibule obsahuje látky, především chrom, který ovlivňuje hladinu cukru v těle. Pomáhá tak při cukrovce a obezitě. Rozhodně nezhubnete pouze pomocí cibule, ale díky tomu, že usnadňuje vstřebávání cukrů a tuků, vám může v hubnutí výrazně pomoci.

Stop rakovině!

Budete-li si cibuli dopřávat  byť po malých dávkách, ale pravidelně, získáte tak prevenci proti rakovině. Cibule nás chrání před mnoha druhy rakoviny, především před rakovinou střev, hrtanu a vaječníků. Způsobuje to silný antioxidant quercetin.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

5 důvodů proč jíst cibuli aneb za těch pár slz to stojí