Menu
WomanOnly
Škola vaření

Zdravé klobásy existují: Jak si je vyrobit?

Určitě jste zaznamenali, že klobásy a ostatní zpracované uzeniny, byly Světovou zdravotnickou organizací v minulosti přidány na seznam karcinogenů. Co tedy dělat v případě, že klobásy a další uzeniny milujete a nejste ochotni se jich vzdát, ale zároveň nechcete riskovat vznik rakoviny tlustého střeva? Máme pro vás snadné řešení.

Vyrobte si domácí klobásy

Jak se totiž ukázalo, na seznam byly přidány pouze průmyslově zpracované masné výrobky, nikoliv ty, které si doma vyrobíte s láskou. Odpověď na otázku, jak si dopřávat klobásy zdravě a bez rizika vzniku karcinomu, je tedy nasnadě: vyrobte si vlastní klobásy. Není to vůbec nic složitého, jediné, co k tomu budete potřebovat je plnička klobás, masová směs, koření a bylinky podle vaší chuti a nadšení.

Plnička klobás

Zdroj: Shutterstock

Základní recept na klobásy se bez kvalitního masa neobejde

Každý preferujeme jiné chutě, ale základní recept na domácí klobásy se skládá z kvalitního masa, koření, bylinek a česneku. U masa buďte nároční. Nespokojte se s masem běžně prodávaným v supermarketech, ale vyrazte do řeznictví či na farmářské trhy. Kvalita masa je totiž při výrobě domácích klobás to nejdůležitější. Hned za masem se zaměřte na kvalitní koření a bylinky.

Skvělý říz dodá klobásám pravá maďarská paprika, pepř a sůl. Z bylinek se do klobás perfektně hodí tymián, rozmarýn a šalvěj. Samozřejmě nesmí chybět ani česnek. Pokud máte jeho aromatickou chuť rádi, rozhodně na něm nešetřete. Myslete na to, že výsledná chuť bude slabší, proto kořením nešetřete.

Plnička klobás vám ušetří spoustu práce

Jakmile budete mít směs na klobásy připravenou, můžete ji nechat klidně i několik hodin odstát v lednici, aby se spolu všechny chutě propojily. Během té doby si nachystejte plničku klobás. Na trhu jsou k dostání dvě základní varianty:

  1. vertikální,
  2. horizontální.

Vyberte si tu, která je pro vás atraktivnější a práce s ní vám přijde přirozenější.

Pracujeme s plničkou klobás

Práce s plničkou je snadná a jakmile do celého procesu proniknete, půjde vám práce snadno od ruky. Nezapomínejte ovšem na to, že budete potřebovat střívka, do kterých budete klobásy vázat. Praktické je nejprve střívka propláchnout vodou, aby byla elastická a šla snadněji pěchovat.

Šup s nimi do udírny nebo na pánev

Jakmile budete mít klobásy naplněné, můžete je začít věšet na tyče v předem vyhřáté udírně. Nejlepší chuť budou mít klobásy z udírny v případě, že budete při uzení používat voňavé dřevo, které jim propůjčí příjemné aroma. Ovšem, pokud udírnu nevlastníte, poradíte si i bez ní. Klobásy budete opékat na pánvi s kapkou oleje.

Pokud je při opékání na pánvi budete pravidelně otáčet, aby se nepřipálily, pochutnáte si. V případě, že se bojíte, aby vám na pánvi střívko nepopraskalo, preventivně při opékání klobásu na několika místech propíchněte špendlíkem. Přebytečný vzduch se tak uvolní a klobásy si zachovají svůj tvar.

Proč jsou domácí klobásy zdravé?

Proč jsou klobásy prodávané v supermarketech zdraví škodlivé, ale ty domácí ne? Aby klobásy, které si můžete koupit v krámě, vydržely, jsou do nich přidávány umělé látky, které prodlužují jejich trvanlivost a také zintenzivňují jejich chuť. Právě tyto látky jsou důvodem toho, proč jsou průmyslově zpracované masné výrobky zdraví nebezpečné. Pokud si klobásy připravíte v domácích podmínkách, přesně víte, kolik v nich je masa i koření a žádné konzervanty v nich nenajdete.

Až vás příště přepadne chuť na klobásu, nebuďte leniví, navštivte místního řezníka, poproste ho o to nejlepší maso, co má a vrhněte se do domácí výroby klobás. Jejich chuť přizpůsobíte svým chuťovým pohárkům a budete si moci vychutnat poctivě vyrobené klobásy bez výčitek.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Zdravé klobásy existují: Jak si je vyrobit?