Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Zdroj vápníku v potravinách: zkuste sýry nebo mák

Redakce

Redakce

30. 9. 2014

Tady je kalcium, tady! Snad každému se vybaví nenapodobitelný dětský hlásek z reklamy na Pribiňáček. Ne každý ale už ví, že takhle razantně bychom mohli ukazováčkem bušit do spousty a spousty věcí okolo nás, včetně nás samých.

Vápník má nezastupitelný význam ve stavbě lidského těla. Nejenže hraje prim při tvorbě kostí a zubů, navíc má i obrovskou roli ve vedení nervových vzruchů, srážení krve či při regulaci srdečního rytmu, působí pozitivně proti rakovině tlustého střeva a alespoň trochu zpomaluje osteoporózu.

Přijímáme málo vápníku

I když zastává tuto klíčovou pozici, dostat ho do našeho těla rozhodně není tak lehké, jak by se mohlo zdát. Jak říkají průzkumy, většina dospělých ze své stravy získá průměrně polovinu doporučené denní dávky.

Hodnota této doporučené denní dávky (DDD) se v Česku pohybuje okolo 800 až 1500 mg vápníku denně, specificky závisí na pohlaví a stáří jedince.

Jen pro srovnání, podívejme se, kolik mg vápníku obsahují různé produkty. Miligramy počítáme na stogramový kus výrobku:

– Mléko= 120 mg

– Tvaroh= 100 mg

– Jogurt bez tuku= 120 mg

– Eidam 30% tuku= 800 mg

– Ementál= 1020 mg

– Mák= 1400 mg

– Sardinky= 350 mg

– Lískové oříšky= 300 mg

Jak jsme si mohli ověřit, pokud denně nevypijeme 2 sklenice mléka a nesníme k tomu alespoň 4 bílé jogurty, tak naši DDD nemáme šanci splnit.

Potravinové doplňky pomůžou

Samozřejmě existují vhodné potravinové doplňky, které pomohou zvýšit náš denní příjem. Nejběžnější formou tabletek jsou kalcium karbonát, kalcium citrát, kalcium glukonát, kalcium fosfát a kalcium laktát.

Ovšem procenta vápníku v nich se velmi liší, proto dbejme na radu lékárníka a vybírejme pilulky s vyšším zastoupením čistého vápníku.

Rozpadnou se kosti v prach?

Co by se nám mohlo stát, kdybychom DDD z dlouhodobého hlediska nedodržovali? Při nedostatku vápníku v organismu je odebírán ze zásobáren, z kostí, a využíván k ostatním jeho funkcím a procesům v našem těle.

Mléko je prospěšné nejen pro naše kosti

Tento jev má za následek řídnutí kostní hmoty, osteoporózu. Což je nemoc projevující se velmi často u starších lidí. Z nedostatku vápníku se kosti snadněji lámou a naopak velmi těžce a často i zdlouhavě se hojí.

Kam tedy na vápník?

Vápník najdeme v obrovské škále potravin, které jsou běžně k dostání. Nejbohatší a nejdostupnější v našich podmínkách jsou především mléčné výrobky. Kdo ovšem příliš neholduje jogurtům, mléku či smetanám, má ještě možnost se obrátit na luštěniny, a tak vyzkoušet kupříkladu hrášek, fazole či čočku.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Zdroj vápníku v potravinách: zkuste sýry nebo mák