×
WomanOnly

Zelňačka na dva způsoby. Zkuste ji se smetanou a klobásou, nebo s uzeným

Zelňačka
Zdroj: Shutterstock

Sytá polévka plná vitamínů. Takto stručně bychom mohli popsat zelňačku, polévku hodící se zejména na chladné podzimní a zimní dny. Receptů na zelňačku je více. Liší se především v použitém druhu masa a také ve způsobu zahušťování. Zelňačku lze totiž připravit jak se smetanou, tak pouze s jíškou, s uzeným, slaninou i klobásou. Které variantě dáte přednost vy? Husté zelňačce se smetanou a klobásou, nebo o něco lehčí zelňačce s uzeným masem?

Zelňačka jako součást štědrovečerní večeře?

Zatímco u nás se na Štědrý den připravuje rybí polévka, na Slovensku se tradičně podává takzvaná kapustnica, což je vlastně slovenská zelňačka. Vzhledem k tomu, že ne každý má rybí polévku rád, se zelňačka 24. prosince vaří i v mnohých českých rodinách. Pokud se pro ni rozhodnete i vy, doporučujeme nešetřit množstvím, protože zelňačka je nejlepší druhý nebo třetí den. To s sebou nese jednu nespornou výhodu – můžete ji s klidem připravit předem a na Štědrý den v kuchyni strávit méně času.

Recept na segedínský guláš s knedlíkem, cuketou i králíkem. Potěšte milovníky zelí

Zelňačka se smetanou a klobásou

Příprava zelňačky není vůbec náročná, je však potřeba vědět dvě věci. Tou první je, že brambory v kyselém prostředí nezměknou – pouze se „zatáhnou“ a zůstanou napůl tvrdé. Proto je musíme uvařit ještě před tím, než do polévky přidáme kysané zelí. A zadruhé je vždy lepší použít smetanu ke šlehání než na vaření, protože je tučnější. A čím více tuku smetana obsahuje, tím menší riziko, že se po přidání do polévky srazí. Pokud máte rádi hodně kyselou chuť, můžete použít i smetanu zakysanou. I u ní však dbejte na co nejvyšší obsah tuku.

Ingredience:

  • 300 g kysaného zelí
  • 2 klobásy (např. paprikové)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 cibule
  • 2 brambory
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého nebo drceného kmínu
  • 8 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • sůl

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme restovat na rozehřáté sádlo. Zasypeme ji větší špetkou soli a za občasného míchání opékáme. Po 5 minutách přisypeme hladkou mouku a dobře promícháme. Zhruba po minutě přisypeme také sladkou mletou papriku, zamícháme a přilijeme 1,5 l studené vody. Mícháme, aby se jíška dobře rozpustila. V mezičase si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky.
  2. Přidáme prolisovaný česnek, nové koření, kmín, černý pepř, bobkové listy a nakrájené brambory a přivedeme k varu. Osolíme asi lžičkou soli a vaříme 15 až 20 minut do změknutí brambor. Čas od času promícháme, abychom předešli případnému připálení.
  3. Klobásy si nakrájíme na kolečka nebo kostičky a opečeme je na nepřilnavé pánvi.
  4. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme lehce pokrájené kyselé zelí, klobásu a ještě asi 5 minut vaříme. Dochutíme solí.
  5. Nakonec vypneme zdroj tepla a do polévky vmícháme smetanu. Zelňačku se smetanou podáváme jen tak nebo s krajícem čerstvého chleba.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut

Klasická zelňačka s uzeným masem

Do této verze zelňačky se nepřidává smetana ani klobása. Připravuje se s uzeným masem, ideálně žebry, jinak je postup víceméně stejný. I v tomto případě myslete na to, abyste zelí přidali až poté, co budou brambory zcela měkké.

Ingredience:

  • 300 g kysaného zelí
  • 100 g vařeného uzeného masa, nejlépe žeber
  • 2 cibule
  • 2 brambory
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého nebo drceného kmínu
  • 8 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • sůl

Postup:

  1. V hrnci si rozehřejeme sádlo, na které dáme restovat nadrobno nakrájenou cibuli. Zasypeme ji troškou soli a opékáme asi 5 minut. Poté ji zasypeme hladkou moukou, promícháme a po minutě přisypeme také červenou papriku. Přilijeme 1,5 l studené vody a mícháme, abychom v polévce neměli hrudky z jíšky. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Přidáme prolisovaný česnek a koření – kmín, pepř, nové koření a bobkové listy. Dochutíme asi lžičkou soli. Přidáme brambory a za občasného míchání vaříme zhruba 15 až 20 minut, dokud nejsou zcela měkké.
  3. Po změknutí brambor přidáme nakrájené uzené maso, nasekané kysané zelí a sůl dle chuti a ještě asi 5 minut vaříme. Klasickou zelňačku podáváme s čerstvým chlebem nebo jen tak.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*