Menu
WomanOnly
Recepty na oběd Snadné

Recept na segedínský guláš s knedlíkem, cuketou i králíkem. Potěšte milovníky zelí

Kristýna Motlová

Kristýna Motlová

Doba přípravy: 2 hod

Typický segedínský guláš v sobě snoubí chuť šťavnatého masa, zelí a lehce nakyslé omáčky. Tato kombinace sice nechutná každému, svých fanoušků má však dost. Pokud mezi ně patříte, pusťte se do segedínu s námi.

Původ segedínského guláše

Segedínský guláš k nám přicestoval z Maďarska a velmi rychle se zařadil mezi nejoblíbenější guláše v Česku. Název guláš pochází z maďarského výrazu Székely gulyás. Původ segedínu je však nejasný a opředený mnoha pověstmi. Spojitost guláše s maďarským městem Segedín je přitom nejméně pravděpodobná.

Podle legendy byl Székely úředník, který v nočních hodinách navštívil hladový hospodu, ve níž té době už nebyl přítomný kuchař. Proto si poručil, aby mu smíchali zbytek perkeltu s kysaným zelím a trochou smetany.  Tato vymyšlená směs mu prý tak zachutnala, že o ní vyprávěl všem svým přátelům, kteří do hospody začali na tuto pochoutku chodit. Jiné zdroje uvádějí, že otcem segedínu je spisoval József Székely, případně malíř Bertalan Székely.

Z čeho se segedínský guláš vaří?

Mezi základní ingredience segedínu patří vepřové maso (bůček nebo plec), kysané bílé zelí, cibule, paprika a smetana pro zjemnění. Stejně jako jiné formy guláše se i tento podává nejčastěji s knedlíkem, zpravidla houskovým, zkusit ale můžete i hrnečkový. V nouzi se dá jíst i s krajícem chleba. Pokud máte doma vegetariána, nezoufejte. Toto jídlo má i svou bezmasou variantu, a to se sójovými kostkami namísto běžného masa. Segedínský guláš chutná skvěle i s tofu, houbami nebo cuketou.

Segedínský guláš – kalorie a nutriční hodnoty

Typický segedín z vepřového masa obsahuje ve 100 g 674 kJ, tedy 161 kCal. Nabízí 14 g bílkovin, 5 g sacharidů, 5 g tuku a 1 g vlákniny.

Klasický segedínský guláš

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. V hrnci nechte na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte na kostky nakrájené maso a osmahněte.
  2. Maso zasypte paprikou, opepřete, osolte, přidejte mletý kmín. Ještě chvilku smažte, poté směs podlijte asi 2 dcl vody, hrnec zakryjte pokličkou a nechte zhruba 20 minut dusit. Tip: Vodu můžeme nahradit vývarem, guláš pak bude mít výraznější chuť.
  3. Po dvaceti minutách, během kterých by mělo maso mírně změknout, přidejte do hrnce vyždímané a pokrájené zelí (šťávu z něj si nechte stranou). Promíchejte, a pokud je třeba, přilijte ještě trochu vody či vývaru. Přidejte ještě jeden bobkový list. Duste, dokud maso není úplně křehké.
  4. Nyní je čas dotáhnout omáčku do konce. Nejprve ji zahustěte jíškou z oleje a mouky. Poté ji podle chuti a konzistence můžeme naředit vodou/vývarem, případně trochou láku ze zelí. Nakonec zjemněte smetanou.

Segedínský guláš z cukety

Ingredience:

  • 700 g vepřové plece
  • 400 g očištěné cukety bez měkkého středu
  • 1 velká nastrouhaná syrová brambora
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce sádla
  • masový vývar
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • pálivá paprika

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky. 1,5 cibule s česnekem nakrájejte nadrobno. Cuketu nastrouhejte nahrubo a bramboru najemno.
  2. Na sádle orestujte cibulku do zlatavé barvy, přidejte česnek a kmín.
  3. Vmíchejte papriku, protlak a zamíchejte. Zalijte 0,5 l vývaru a přiveďte k varu. Do vařícího vývaru přidejte maso a nechte zprudka zatáhnout.
  4. Dolijte vývarem tak, aby nebyl výše než maso. Přidejte bramboru, koření, sůl a vařte vše doměkka.
  5. Nastrouhanou cuketu smíchejte se zbylou cibulí pokrájenou na tenké proužky.
  6. Přidejte ocet a cukr, promíchejte a nechte odpočívat. Do změklého masa přidejte cuketu s cibulí a chvíli povařte. Cuketa se ale nesmí zcela rozvařit.
  7. Odeberte trochu omáčky a smíchejte ji se smetanou. Přidejte k masu a krátce povařte.
  8. Nakonec guláš ještě dochuťte cukrem a octem. Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.

Segedínský guláš z králíka

Ingredience na 4 porce:

  • 700 g králíka
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • 150 g zakysané smetany
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml vody
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • mletá sladká paprika
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce škvařeného sádla

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a rozdrťte. Zelí sceďte a překrájejte. Králičí maso vykostěte a pokrájejte na kostky.
  2. Na sádle zpěňte cibuli s česnekem. Přidejte maso, osolte, opepřete a opečte, aby se zatáhlo.
  3. Do masa vmíchejte mouku a chvíli restujte. Poté přidejte i papriku a zamíchejte.
  4. Přidejte zelí, zalijte vínem a trochou vody. Za občasného míchání duste, dokud maso nezměkne. Podle potřeby přilijte vodu.
  5. Guláš odstavte ze sporáku a vmíchejte zakysanou smetanu. Podávejte s oblíbenou přílohou.

Segedínský guláš z tofu

Ingredience:

  • 400 g tofu
  • 300 g kysaného zelí
  • 300 g brambor
  • 40 g olivového oleje
  • 2 cibule
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 30 g hladké mouky
  • sůl

Postup:

  1. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Osmažte ji na oleji dozlatova.
  2. Zaprašte paprikou a osmažte.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené tofu a podlijte 200 ml horké vody.
  4. Osolte a duste 15 minut.
  5. Poté přidejte kysané zelí i s nálevem a nakrájené brambory. Okmínujte a vše duste pod pokličkou doměkka.
  6. Nakonec zahustěte moukou rozmíchanou ve studené vodě. Povařte 10 minut a dochuťte solí.
  7. Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.

Segedínský guláš z trouby

Ingredience pro 4-6 osob:

  • 500 g vepřové plece
  • 500 g vepřového bůčku
  • 500 g kysaného sterilovaného zelí
  • 100 g zauzeného špeku
  • 5 středně velkých cibulí
  • 1 velká červená paprika
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce mleté papriky
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Očištěné maso nekrájejte na 3cm kostky a naskládejte do pekáče. Posypte kmínem a osolte.
  2. V pánvi na plotně rozškvařte špek a dozlatova na něm osmahněte nadrobno nasekanou cibuli.
  3. Cibuli zasypte mletou paprikou a nechte chvíli zapražit za stálého míchání. Tuto směs rozprostřete rovnoměrně na maso v pekáči.
  4. Do pekáče vložte pokrájené zelí a na kousky nakrájenou červenou papriku. Vše důkladně promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem.
  5. Pekáč zakryjte alobalem a dejte do předehřáté trouby. Pečte na 180 °C asi 90 minut.
  6. Nakonec segedín dochuťte solí a pepřem. Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.

Segedínský guláš z papiňáku

Ingredience pro 4 osoby:

  • 600 g libového vepřového bůčku
  • 600 g sterilovaného kysaného zelí
  • 50 g rajského protlaku
  • 300 ml smetany
  • 2 cibule
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1-2 lžíce sádla
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • kmín
  • sůl

Postup:

  1. Cibuli pokrájejte nadrobno a nechte zpěnit v hrnci na sádle.
  2. Vložte opláchnutý a na kostky pokrájený bůček. Zpěňte ho na cibuli ze všech stran a opékejte, než se zatáhne.
  3. Posypte mletou paprikou a restujte.
  4. Zalijte hrnkem horké vody, osolte, přidejte kmín, bobkový list, kuličky nového koření, rajský protlak a slité překrájené zelí.
  5. Důkladně promíchejte a v uzavřeném papiňáku duste zhruba 30 minut.
  6. Hrnec otevřete a do segedínu vmíchejte mouku rozkvedlanou ve vodě. Krátce povařte.
  7. Na závěr přidejte smetanu a podávejte s knedlíkem nebo chlebem.

 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento recept:
4,9
Právě čtete

Recept na segedínský guláš s knedlíkem, cuketou i králíkem. Potěšte milovníky zelí