×
WomanOnly

3 důvody, proč jíst biopotraviny

Boom biopotravin možná odstartoval novou éru stravování, ovšem po čase se také spousta lidí začala zamýšlet nad tím, jestli jsou skutečně biopotraviny tak prospěšné.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Co je vlastně biopotravina?

Mezi biopotraviny se řadí všechny rostlinné a živočišné produkty, které byly vypěstovány nebo chovány v přirozených podmínkách bez použití moderních prostředků – pesticidů, fungicidů, hormonů nebo umělých hnojiv a bez použití geneticky modifikovaných organizmů.

1. Jsou zdravější

Právě díky podmínkám, za kterých byly vypěstovány nebo odchovány tyto produkty, jsou pro náš organizmus zdravější a výživnější. Obsahující více prospěšných látek a vitamínů než konvenční produkty a naopak nejsou zatíženy chemikáliemi, které se do klasických produktů dostanou díky použití chemických hnojiv, hormonů apod.

Ovoce a zelenina vypěstované v biokvalitě jsou často menší a ne tak krásné jako ty naleštěné ze supermarketu, jejich chuť je však výrazně lepší a hutnější, jako by v tom malém jablíčku nebo mrkvičce bylo nakumulováno vše, co se vešlo do většího plodu.

Také maso zvířat v sobě nenese otisk nešetrného zacházení a dokrmování umělou stravou a hormony.

Na žloutcích slepičích vajíček například poznáte, čím byly krmeny. Slepice, které mají možnost pást se na čerstvé trávě, mají žloutky o poznání žlutější než slepice, které jsou krmeny granulemi a umělou stravou.

2. Jsou šetrnější

Spousta lidí dnes přemýšlí ekologicky. Je pro ně důležité, zda potraviny, které konzumují s sebou nenesou i vyšší zátěž pro životní prostředí.

Konvenční rostlinná a živočišná výroba s sebou přináší  vyšší výnosnost, ale také větší negativní dopad na životní prostředí. Ekologické zemědělství naopak dbá na to, aby zásah do krajiny byl co nejmenší a snaží  se vhodně využít poznatků z tradičního zemědělství a uvést je znovu do chodu.

Oblasti obhospodařované ekologicky jsou například druhově bohatší na rostliny i živočichy žijící v půdě i ve volné krajině. Vyskytuje se zde více přirozených nepřátel škůdců, což zpětně umožňuje nepoužívat chemické postřiky proti nim a využití pouze tradičních metod.

3. Jsou dostupnější

Přestože u biopotravin je předepsané, že musí být označeny ochrannou známkou značící její kvalitu (bioprodukt, biopotravina, produkt ekologického zemědělství), možná leckoho překvapí, že kolem neoznačených biopotravin často chodíme bez povšimnutí i v malých obchůdcích v blízkosti našeho bydliště.

Jsou to právě výpěstky našich sousedů zahrádkářů a domácí vajíčka malých chovatelů, kteří se rozhodli, že nepotřebují přehnané množství a gigantické plody bez červíků. A pěstují a chovají takzvaně ekologicky.

A možná i právě vy máte doma na své zahrádce bioprodukty, které sice nejsou označené, ale vy víte, jak jste je vypěstovali a odchovali. A také jste o nich přesvědčeni, že jsou zdravější a lepší.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*