Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

3 důvody, proč jíst biopotraviny

Boom biopotravin možná odstartoval novou éru stravování, ovšem po čase se také spousta lidí začala zamýšlet nad tím, jestli jsou skutečně biopotraviny tak prospěšné.

Co je vlastně biopotravina?

Mezi biopotraviny se řadí všechny rostlinné a živočišné produkty, které byly vypěstovány nebo chovány v přirozených podmínkách bez použití moderních prostředků – pesticidů, fungicidů, hormonů nebo umělých hnojiv a bez použití geneticky modifikovaných organizmů.

1. Jsou zdravější

Právě díky podmínkám, za kterých byly vypěstovány nebo odchovány tyto produkty, jsou pro náš organizmus zdravější a výživnější. Obsahující více prospěšných látek a vitamínů než konvenční produkty a naopak nejsou zatíženy chemikáliemi, které se do klasických produktů dostanou díky použití chemických hnojiv, hormonů apod.

Ovoce a zelenina vypěstované v biokvalitě jsou často menší a ne tak krásné jako ty naleštěné ze supermarketu, jejich chuť je však výrazně lepší a hutnější, jako by v tom malém jablíčku nebo mrkvičce bylo nakumulováno vše, co se vešlo do většího plodu.

Také maso zvířat v sobě nenese otisk nešetrného zacházení a dokrmování umělou stravou a hormony.

Na žloutcích slepičích vajíček například poznáte, čím byly krmeny. Slepice, které mají možnost pást se na čerstvé trávě, mají žloutky o poznání žlutější než slepice, které jsou krmeny granulemi a umělou stravou.

2. Jsou šetrnější

Spousta lidí dnes přemýšlí ekologicky. Je pro ně důležité, zda potraviny, které konzumují s sebou nenesou i vyšší zátěž pro životní prostředí.

Konvenční rostlinná a živočišná výroba s sebou přináší  vyšší výnosnost, ale také větší negativní dopad na životní prostředí. Ekologické zemědělství naopak dbá na to, aby zásah do krajiny byl co nejmenší a snaží  se vhodně využít poznatků z tradičního zemědělství a uvést je znovu do chodu.

Oblasti obhospodařované ekologicky jsou například druhově bohatší na rostliny i živočichy žijící v půdě i ve volné krajině. Vyskytuje se zde více přirozených nepřátel škůdců, což zpětně umožňuje nepoužívat chemické postřiky proti nim a využití pouze tradičních metod.

3. Jsou dostupnější

Přestože u biopotravin je předepsané, že musí být označeny ochrannou známkou značící její kvalitu (bioprodukt, biopotravina, produkt ekologického zemědělství), možná leckoho překvapí, že kolem neoznačených biopotravin často chodíme bez povšimnutí i v malých obchůdcích v blízkosti našeho bydliště.

Jsou to právě výpěstky našich sousedů zahrádkářů a domácí vajíčka malých chovatelů, kteří se rozhodli, že nepotřebují přehnané množství a gigantické plody bez červíků. A pěstují a chovají takzvaně ekologicky.

A možná i právě vy máte doma na své zahrádce bioprodukty, které sice nejsou označené, ale vy víte, jak jste je vypěstovali a odchovali. A také jste o nich přesvědčeni, že jsou zdravější a lepší.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

3 důvody, proč jíst biopotraviny