×
WomanOnly

3 recepty z jarních bylin. Uvařte z kopřivy, jitrocele či pampelišky

Volně rostoucí rostliny byly v kuchyni využívány odjakživa, postupně ale byly vytlačeny šlechtěnými odrůdami. Bylinky obecně považované za plevel ale neobsahují chemikálie z hnojiv a mnohé z nich jsou velmi chutné a zdravé. Vyzkoušejte tři recepty, ve kterých hraje „plevel“ hlavní roli.koprivovy-caj

Jitrocelový sirup proti kašli

Ingredience:

3 plné hrsti listů čerstvého jitrocelu
2 šálky cukru krystal

Pokrajíme listy jitrocelu na malé kousky a navrstvíme je do sklenice spolu s cukrem. Začneme centimetr silnou vrstvou jitrocele, kterou zasypeme cukrem a střídáme, dokud není sklenice plná. Umístěte ji na teplejší slunné místo a nechte jeden až dva dny odpočinout. Cukr se rozpustí a vytáhne z jitrocele šťávu.

Po dvou dnech přeceďte a vymačkejte všechnu šťávu. Jitrocelová šťáva rozpouští hlen, takže je sirup vhodný především na vlhký kašel, ale užívejte i při prvních příznacích.

Pikantní pampeliškový salát se sýrem

Ingredience:

hrst pampeliškových listů
1 rajče
1 stroužek česneku
3 lžíce sojových výhonků
3 lžíce jablečného octa
1 lžíci kremžské hořčice
4 lžíce olivového oleje
200 g tofu
3 lístky libečku

Pampeliška neboli smetanka lékařská působí močopudně, proti revmatismu, aktivuje ledviny a pomáhá odvádět odpadní látky z těla. Připravte si z ní zdravý jarní salát, který vytvoříte smícháním všech uvedených ingrediencí.

Jitrocel, Zdroj: Shutterstock.com
Jitrocel, Zdroj: Shutterstock.com

Kopřivové pesto

Ingredience:

miska mladých kopřiv
pár lístků bazalky nebo šalvěje
olivový olej
100 g vlašských ořechů
3 stroužky česneku
sůl
parmazán

Vyrobte si domácí kopřivové pesto, které můžete použít do salátů, těstovin nebo na pečivo. V českém lidovém léčitelství se kopřivy využívají odjakživa. Mezi účinnými látkami, které obsahují, najdeme například vitamin B1 a C, kyselinu mravenčí, octovou a pantotenovou, histamin a serotonin. Přiměřená konzumace kopřiv může mít i protirakovinné účinky a má příznivý vliv na metabolismus.

Kopřivy spaříme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vložíme do mixéru, přidáme další bylinky, ořechy, česnek a přisolíme. Zalijeme trochou olivového oleje a přidáme najemno nastrouhaný sýr. Postupně mixujeme a podle potřeby přiléváme olej.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*